zaverdjiev2901141Павлин Иванов

 Вчера, Данчо Заверджиев внесе в деловодството на Общински съвет ново свое предложение относно „Проект на Наредба за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Ловеч“.

 Чрез него се настоява за стриктното спазване на закона и осигуряване на задължителното изискване за прозрачност, както и възможност за контрол на разходваните публични средства от местната общност.

Ако предложението на гражданина бъде прието, всеки жител на община Ловеч ще има възможност да следи отчетите за разходите ежемесечно по изброените изрично в закона 11 критерия. Ще бъде повдигнато булото на тайната за движението на нашите пари и ще бъде осигурена възможност за своевременна реакция от страна на жителите на общината по отношение на харчовете на администрацията.

Заверджиев до момента е внесъл повече от 15 предложения за решения в Общински съвет Ловеч, като не малка част от тях са свързани с промени в Наредбите на местният парламент, касаещи пряко всеки един от нас.

Предлагам на вашето внимание мотивите и самото предложение на Данчо Заверджиев:

 

 

                    „ На 16.01.2014 година, на инернет страницата на общински съвет Ловеч е публикуван Проект на  Наредба за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на община Ловеч, вносител: Минчо Казанджиев – кмет на Община Ловеч.   Съгласно чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове, на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14 дневен срок за предложения и становища по проекта.

 

                    Според новия закон „механизмите за независимо наблюдение и анализ с оглед повишаване на прозрачността на елементите на бюджетния процес” са част от бюджетната рамка (член 1 във връзка с § 1, точка 2, буква „е” от Допълнителните разпоредби на ЗПФ). Още по-конкретно в член 20, точка 2 от ЗПФ е постановено, че публичните финанси се управляват при спазване на принципите на отчетност и отговорност, а малко по-нататък – в точка 7 от същата разпоредба – законодателят е заложил и принципът на прозрачност – създаване на възможност за информираност на обществото чрез осигуряване на публичен достъп до информация за макроикономическите и бюджетните прогнози, до данни относно текущото изпълнение на консолидираната фискална програма, както и за използваните методологии/допускания, залегнали при тяхното изготвяне.

                             Общинският бюджет е публичен и се контролира от местната общност (чл. 47 от ЗПФ). За осигуряване на контрол от местната общност е необходима радикална и необратима прозрачност, която позволява лесно да се търси и агрегира информация за бюджетните разходи, така че всеки с достъп до интернет да може да направи справка за какво се харчат парите на данъкоплатците от общинските органи и кои са техните контрагенти. Съдържанието на тази информация, обаче, не е изрично регламентирано и в голяма степен неразбираемо за широк кръг лица- във вида, в който се предоставя от кмета на Общината.

Издръжката на администрацията, особено във време на криза и бюджетен недостиг, изисква дисциплина при изразходването на всеки лев. Никога не са били достатъчни само административният контрол и счетоводните одити. Няма по-дисциплинирано управление от това, което се отчита за всеки разход пред обществото и е непрекъснато във фокуса на гражданския и медиен контрол. Затова е необходима една реалистична и конкретна стъпка за поставяне на разходите на общинската администрация под действен и своевременен обществен контрол – да се създаде единна база данни със свободен и безплатен достъп чрез интернет, в която да се публикуват в удобен и разбираем вид най-важните бюджетни разходи на общината, а също така и форма за обратна връзка на заинтересованите лица към общинската администрация, за да бъдат взети предвид предложенията и становищата им относно начина на извършване на общинските разходи. Традиционна форма на осъществяване на прозрачността е т.нар. проактивна прозрачност или активното публикуване на информация от самите институции, ЗПФ изброява ред задължения за публикуване на интернет страниците на разпоредителите на бюджетни средства. Всички първостепенни разпоредители с бюджет публикуват на интернет страницата си:

               – ежемесечните отчети за изпълнението на бюджетите си, включително за сметките за средства от Европейския съюз (чл. 133, ал. 1 във връзка с ал. 4);

                – тримесечните отчети за изпълнението на бюджетите си, включително за сметките за средства от Европейския съюз (чл. 133, ал. 1 във връзка с ал. 4).


                   На основание чл.26 ал. 2 от ЗНА  предлагам  следното допълнение в Проекта  на Наредба за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Ловеч :

                  §1. Допълва чл. Чл.43 както следва:

ал. 3. Кметът на Община Ловеч създава и поддържа публична база данни за разходите на администрацията с безплатен и свободен публичен достъп чрез интернет страницата на общината. Базата данни съдържа информация за:

 1. общия размер на бюджетните средства, разходвани за възнаграждения по трудови и служебни правоотношения и начислените допълнителни възнаграждения на работещите по служебни и трудови правоотношения в администрацията;

 2. общия размер на изплатените дневни, квартирни и транспортни разходи, направени в страната и чужбина;

 3. разходите за протоколни и представителни нужди;

 4. договорите за външни услуги за материално, техническо и информационно обезпечаване на дейността на администрацията;

 5. сумите, изплатени по договори за възлагане на обществени поръчки, включително и за доставки или услуги по чл. 14, ал.4 и ал.7 от Закона за обществените поръчки, с посочване на изпълнителите;

 6. лихви и главница, които Общината разплаща по договори за кредит, договори за поемане на дълг, както и лихви по просрочени договори на Общината.

 7. разходите за обезпечаване на сметосъбирането, сметоизвозването и снегопочистването в Община Ловеч, което включва таксите за депониране, плащанията по договорите с избраните фирми-изпълнители и всички съпътстващи разходи за тази дейност;

 8. съфинансиране по европейски и национални проекти, което се обезпечава от общинския бюджет.

 9. прехвърлянето на парични суми от един в друг параграф в приетия бюджет на общината, както и предназначаването на парични суми за друга дейност в рамките на същия параграф.

 10. ежемесечните отчети за изпълнението на бюджета, включително за сметките за средства от Европейския съюз

11. тримесечните отчети за изпълнението на бюджета, включително за сметките за средства от Европейския съюз

 ал.4. Информацията в базата данни по ал. 3 се актуализира ежемесечно не по-късно от 20-то число на месеца, следващ  предходния месец.

 ал.5. Базата данни по ал. 3 разполага с форум и форма за обратна връзка, като по този начин се гарантира свободното изразяване на мнението на гражданите във връзка с публичните разходи на администрацията.

 ал.6. Данните от обратната връзка по предходната алинея, се събират в доклад и се представят пред общинския съвет на всяко шестмесечие от кмета на общината.

                                 §2. Създава нов:  Раздел XI

 

                                           АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

               Чл. 65. За неизпълнение на задължение за публикуване на информация или на документи на интернет страница, предвидени в тази Наредба, виновното длъжностно лице се наказва с глоба от 100 до 500 лв., а при повторно нарушение на нарушителя се налага глоба в двоен размер.

                  Чл. 66. Повторно е нарушението, извършено в едногодишен срок от влизането в сила на наказателното постановление, с което нарушителят е наказан за същото по вид нарушение.

                Чл. 67. (1) Актовете за установяване на нарушенията по чл. 43. ал. 3  се съставят от оправомощени от кмета на община Ловеч , а наказателните постановления се издават от кмета на община Ловеч или от оправомощено от него длъжностно лице.

                           (2) Съставянето на актовете, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.“


Лично аз се надявам, общинските съветници да се вслушат и приемат направеното предложение, което ще доведе до стриктното спазване на закона и ще осигури по-голяма прозрачност при разходването на публичните средства, събрани от данъкоплатците в община Ловеч.

1 коментар

  1. А защо не му стиска да поиска доку-ментацията за строежа на храма на сатаната? Аз два пъти я искам не ми се дава даже втория исках да се сложи на сайта на Общината. Напомням, че за този строеж освен, че се плячкоса площада се плячкосва и Общинския бюджет.

Comments are closed.