В Ловеч по традиция за Никулден, 6 декември (четвъртък) ще се раздава рибен курбан за здраве и благоденствие. Община Ловеч е създала организация събитието да е пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града.

Освещаването на никулденското ястие ще е от 10.30 часа, а от 11 часа ще започне раздаването. В събитието ще участват представители на ръководството на Община Ловеч.

Чорбата ще бъде приготвена от Домашния социален патронаж, като се предвиждат да има за над 130 порции.

Никулден е един от най-обичаните зимни празници. На него народът почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, на подводния свят. Това е ден на рибари, моряци, пътешественици и авантюристи, на банкери.

Празникът е свързан и с някои интересни обичаи. Почти всяко семейство приготвя рибени гозби. Освен риба на трапезата има обредни хлябове и постни ястия. Масата не се вдига цял ден, а от обредните хлябове се дават късове на съседите, за да се запазят добрите отношения и да се множи богатството.

След празничната вечеря костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода, за да бъдат всички членове на семейството здрави през цялата година. Запазва се само костта от главата на рибата, тъй като се приема, че има формата на кръст. Хората вярват, че костта е лековита, затова се пришива към шапката на новороденото, за да го пази от зли очи и болести.

Имен ден имат Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Ненчо, Нина, Кольо. Името Николай означава побеждаващ.

Бележка: Снимката е архивна.