zavodskite13021425Павлин Иванов

Страх и мизерия в ловешкото гето!

Забравени сме от всички! Вижте разбитите улици! Наоколо е само мизерия! Това са думите на част от хората, които се престрашиха да споделят пред „Ловеч днес“ мислите си за гетото, известно като „Заводските“, в което днес хиляди просто съществуват някак си.

Над 10 човека ми отказа категорично коментар, въпреки уверенията, че няма да ги снимам, че няма да използвам имената им, няма да пускам гласовете им. Страх. Ако разберат, че съм казал нещо, ще ме уволнят и после не мога да си намеря работа. Това е най-често срещания мотив за мълчанието на ловчалии. И това в 21 век, в европейски областен център.

zavodskite1302143Исках само да разбера, какво е отношението на хората към гласувания от общинските съветници бюджет на кмета Казанджиев. Какво е тяхното мнение. Как живеят, какво чувстват.

Очевидно е, че всеки от живеещите в гетото има какво да каже. Убеден съм, че иска кварталът му да се промени. Убеден съм и че никой не вижда надежда, както ще прочетете и по-надолу.

Макар да не уважавам по никакъв начин анонимността, съм сменил имената хората, от който взех интервю, най-малкото защото не искам да пострадат заради думите си и заради истината, която изричат. Няма да пусна и записите на техните гласове, но ще ги запазя и някой ден … когато всичко стане нормално в Ловеч, може да видят бял свят.

Специално за жителите на гетото ще публикувам списъка на гласувалите ЗА бюджета. Нека хората знаят, на кого да бъдат благодарни за мизерията, в която живеят и докато чакат евентуалното изпълнения на любимият на Казанджиев „Интегриран план“, с който кмета се измъква от всяко положение и отбутва всичко за някога във времето.

Ето и мненията на хората от Заводските:

zavodskite13021418Слави Георгиев: Ето вижте тези гаражи, които са сложени тук. Къде да играят децата? Трябва да се сложат и поне два стълба с лампи. Нищо не се прави за квартала. Виждате улиците какви са. Какво да говорим.

Всеки гледа себе си. Забравени сме тотално. Кмета само обещава, но нищо не прави. Общински съветник не е стъпвал тук.

Този човек не беше чувал и за квартален съвет. Каза просто: „Никой не е идвал“, макар че кварталния съвет е съставен от хора от квартала.

Има и полиция тук, има двама души, но не ги виждам да минават. По едно време наркотици ловиха, спомня си Слави, но констатира, че „не е като едно време“.

А за бъдещето, „Бъдещето черно го виждам“, заключи човека.

 

zavodskite13021420Соня, майка на две деца:

Нищо не е правено. В квартала съм от много време, но няма подобрение. Няма достатъчно площадки в квартала. Има някъде надолу, но са далече. Не е удобно за майките. Хубаво е тук да се направят детски площадки (до детска градина Патиланци).

Соня казва, че не е чувала някой общински съветник да е идвал в квартала, не знае и че има квартален съвет.

 

Катя, майка на едно дете:

Улиците ни са ужасни, вижте ги. Според нея, има достатъчно площадки и децата има къде да играят в квартала. На въпроса дали в квартала са идвали съветници или кмет за да ги попита за нещо, Катя отговори кратко: Не! Същият отговор получих и по отношение на кварталния съвет.

 

zavodskite13021416Иванка, пенсионер

Не можах да задам моите въпроси, защото възрастната жена започна директно. Но ето мнението и.

Станахме по зле и от циганите. Нататразиха тук едни деца от дома (ученическото общежитие) и само ходят и крадат по на хората по мазите, правят поразии, закачат се  с по-големи хора, псуват ги, викат хвърлят пиратки. Направо сме дигнали ръце тук, целия квартал.

По магазините в квартала е много скъпо!

На въпроса, идват ли кмет, общински съветници, Иванка отговори: И да идат, каква ни файдата? Нищо не се променя! Кварталния съвет също нищо не прави.

zavodskite1302145Добре, че направиха тука тези две блокчета (новите сгради, на мястото на виетнамските общежития), малко да поразкрасят квартала. Иначе, както бяха като циреи, нищо не беше!

Жената каза още, че в квартала масово краде и виждаме какво ще правим.

Относно бъдещето, жителката на Заводските е категорична: нищо не виждаме! То няма нищо направено като хората. Нито има площадки къде да играят децата, нито има сладкарница, нито кафе, някъде да се отиде да се седне.

Тук долу заводското училище (бившето „Дочо Пенков“) те го затвориха и самата сграда се разруши.

Нищо не възприемат!

Никой нищо не прави тук! Всичките са маскари! Повече не искам да говоря!

 

 Това е положението!

*Всички имена на хората съгласили се да говорят пред „Ловеч днес“ са измислени. Мотивите ми за това, обясних по-горе.

Преди седмица, по-голямата част от съветниците приеха както Отчета, така и новият бюджет за 2014 година. Ето и протокола от гласуването:

 

glasuvanebiudjet2102141 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 коментара

  1. Съгласна съм с написаното, от години нищо не се прави за този квартал… като цяло нищо не се прави и за града, освен да се краде… Чудно ми е само до кога ще се това и колко още всички ще свеждаме глави, ще мълчим и ще позволяваме да ни тъпчат…!? Всички се оплакват,това не им харесва, онова не им изнася, но никой нищо не прави , за да се промени положението… Никой няма да дойде и да го направи ако все така мълчим и позволяваме да ни тъпчат, нали първо ние трябва да се сетим …

  2. Ловеч?Не мога да повярвам. Не може да бъде, това е като картина на луната.

  3. Г-н Иванов, в статията, в която смело показвате коментарите на анонимни жители на квартала, направихте ли си труда да направите разлика между деца от дома и деца от ученическо общежитие, както сте поставили в скобите за доуточнение? Това са две различни институции и всеки, който държи на професионализма си ще дава вярна и точна информация за проблемите, които се опитва да разреши! В Ученическо общежитие Ловеч живеят добре възпитани и чудесни ученици от всички училища в гр.Ловеч. Отказвам да приема Вашите твърдения, че те са крадци и смущават живота на хората в квартала! Тук се живее и работи в екип и не приемам по никакъв начин някои от “мненията”, които публикувате за обитателите на общежитието!
    Имам удоволствието да работя с тези ученици: Елина Петрова – възпитател

  4. Pak li niakoia malka "Dushichka" te pritesniava setrichke!!!!

  5. Г-н Иванов, в статията, в която смело показвате коментарите на анонимни жители на квартала, направихте ли си труда да направите разлика между деца от дома и деца от ученическо общежитие, както сте поставили в скобите за доуточнение? Това са две различни институции и всеки, който държи на професионализма си ще дава вярна и точна информация за проблемите, които се опитва да разреши! В Ученическо общежитие Ловеч живеят добре възпитани и чудесни ученици от всички училища в гр.Ловеч. Отказвам да приема Вашите твърдения, че те са крадци и смущават живота на хората в квартала! Тук се живее и работи в екип и не приемам по никакъв начин някои от "мненията", които публикувате за обитателите на общежитието!
    Имам удоволствието да работя с тези ученици: Елина Петрова – възпитател

  6. Ma така е началник след като искаш да интервюираш хора на работа. Да беше ме намерил мене. Не стига, че няма как да ме изгонят от работа ами не могат да ми спрат и участието във фестивала Бардфест. Обаче имаш един съществен пропуск за трагичния пейзаж. Неграмотните разрешения за строежи дадени от Общинарите. Пред ученическото общежитие ха погледни как са разположени гаражите, …. да не изреждам. Ама и тези Общински простотии не ти правят впечатление.

  7. Kade si kmete zam.kmete navsqkade vasite moi i tvoi sa nazna4eni ne me e strah da sam s imeto si zastoto ne mi puka ,zato vav PGWM Weterinarniq nazna4iha Maq Veli4kowa zastoto magiat i e ohrana na obstinata dokoga stezi shurobadganazi i korumpirani direktori po u4ilistata

    1. Нормално! Всички назначени на работа в Общината са така.

    2. Пиши на български език! Или и това не можеш, а търсиш работа???

  8. Razo4arovana sam dori i ot novite gilista koito postroiha i te bezdeistvat a usvoqvat pari poproekta i tam sa nazna4eni samo s vrazki nali taka gospogo M. Vasileva edna dori si prizna 4e Daniela Kolarova qeuredila a nie bez vrazkite ste stoim bez rabota i s po 2 deza

  9. Страхливо и бездушно племе сме. Заслужаваме си управниците

  10. на бабаковец 🙂

  11. абре на който не му харесва да се мести

  12. Много тъжно. Като гледам снимките и безнадеждно.

    1. Добре, че на снимките не са показани новите строежи иначе щеше да се напиваш от мъка поне седмица.

  13. Иванов, а може ли да изнесеш информация как са гласували тези хора на последните избори например, що не ги пита. И я питай кварталния им съвет какво отчита като дейност. Я питай и като отиде кметът да се отчита какво точно отчита? И що не ги пита тези хора като отиде пък съветник те срещат ли се с него? Прави са – нищо не е направено! Ама и те безропотно си живуркат и си траят! И пак си избират същия кмет!

    1. Мъдър въпрос задаваш ама няма да има кой да ти отговори.

Comments are closed.