staraplan1204131Проект „Регионално сътрудничество за развитие на занаятите“ (Regio crafts) и предвидените по него дейности бяха представени по време на работна среща, организирана от РСО „Централна Стара планина“  на 5 април 2013 г. в Габрово. На нея присъстваха кметове, председатели на общински съвети и представители на местната власт на общините от сдружението.

„За занаятите – в бъдеще време…“ бе темата на презентацията, представена от Мая Кръстева – член на екипа на РСО „Централна Стара планина“ и експерт по проекта. Тя мотивира избраното заглавие с факта, че  занаятчийството в старопланинския регион е структуроопределящ отрасъл, а в европейски план малките и средни занаятчийски предприятия дават работа и заетост на огромна част от населението. Затова и една от целите, които си поставя сдружението с изпълнението на проекта е да придаде модерно измерение и съвременна стойност на занаятите.

Проект „Регионално сътрудничество за развитие на занаятите“ се финансира по програма ИНТЕРРЕГ ІVС и партньори в него са Планов регион Земгале (Латвия) – водещ патньор, Фондация „Градове на културата 2018” (Холандия), Фондация „Наследството на Андалусия” (Испания), гр. Кашкайс (Португалия), Община Пагео (Гърция) и РСО „Централна Стара планина”. Той цели укрепване на занаятчийството в Европейския съюз и превръщането му в значим икономически сектор за участващите региони. Чрез обмен и трансфер на добри практики, проучвания на терен, разработване на регионални планове за действие, семинари и конференции на местно и европейско ниво, партньорите ще насърчават развитието и ревитализацията на занаятчийския сектор в целия ЕС.

В изложението си г-жа Кръстева подробно запозна присъстващите с предвидените

партньорски инициативи по проекта. Тя сподели, че в рамките на своите дейности РСО

„Централна Стара планина“ ще разработи Стратегия за развитие на занаятите, която ще се основава на широко обществено обсъждане и консултации. За тази цел е предвидено провеждането на поредица от обществени дискусии – фокус-групи със заинтересовани страни и осъществяване на форум-процес за търсене на съвместни решения, предприемане на общи действия и дефиниране на основните приоритети и мерки на стратегията. В процеса по изготвянето й ще бъдат включени всички заинтересовани страни – занаятчии, местни и регионални власти, Регионални занаятчийски камари и браншови организации, ученици от училища по изкуства, образователни и културни институции, туристически бизнес.

Съобщено бе, че през 2013 г. ще бъдат проведени две форум сесии – в Ловеч и Габрово. Още две предстоят и през 2013 г. Разработената по проекта стратегия трябва да бъде приета на местно ниво и интегрирана в общинските планове за развитие на общините от Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина”.

Проект „Регионално сътрудничество за развитие на занаятите“ е тригодишен партньорски проект на обща стойност 1 145 262 евро, който ще се изпълнява до декември 2014 г.