milko1507131В изпълнение на своите правомощия и в защита интересите на гражданите, през изминалата една година от своето встъпване в длъжност губернаторът на Ловеч Милко Недялков върна за ново обсъждане 22 решения на общинските съвети от областта, съобщават от Областна администрация. Най-честите нарушения на местните парламенти са неспазване на Закона за нормативните актове, който изисква оповестяване и публично обсъждане на проектите на нормативни актове на местните власти.

Като пример и за такива решения на общински съвет могат да бъдат посочени: изменението и допълненията на Правилника за организацията и дейността на общински съвет Угърчин, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация – мандат 2011-2015 г., на Наредбата за организацията и безопасността на движението, дисциплината и водачите на пътни превозни средства и пешеходците на територията на община Троян и други такива.

Втората група решения, станали обект на връщане за ново разглеждане от страна на областния управител, касаят имоти общинска собственост – неправомерно сключени договори за наем, както и тяхното удължаване; необоснован размер на такси и цени на услуги, и решения, касаещи размера на възнагражденията на общинските съветници.

На 6 ноември м.г на проведена работна среща с председателите на общинските съвети губернаторът Недялков отправи препоръки за гарантиране прозрачност и публичност в работата на местните парламенти. Тогава той призова за предварително изпращане на материалите за заседанията на общинските съвети да бъдат изпращани по електронна поща, с цел намаляване консумацията на хартия и по-бърза реакция от страна на заинтересованите страни. Сред препоръките на Недялков беше и цялостното отразяване дейността на общинските съвети на интернет страницата на общините.

Въведеният стил на диалог подобри качеството на работа между институциите. В резултат на доброто взаимодействие на областна администрация и общинските съвети всички върнати решения са преразгледани от местните парламенти със съответните законови корекции, поради което не се е стигало до сезирането на Административен съд.

Упражняването на правомощията по Конституция и Закон от областния управител Милко Недялков са изцяло в интерес на гражданите. За една година беше премахната порочната практика с механизма на връщане на решенията на общинските съвети да се обслужват политически и лични амбиции.

5 коментара

  1. Един червен връщал на друг червен….. Пим – Пам ….. Пим – пам……. както е казал Мечо пух: Колкото повече – толкова повече……. 22 пъти……..

  2. Губернатор та губернатор… Само не е ясно щат ли сме или губерния. Малко като кмет и градоначалник – нямат нищо общо като значение. Сутрешна доза градивна критика 🙂

  3. Уважаеми господин Недялков, особено ме заинтригува предпоследното изречение, в което е особено подчертан факта, че никога не ви се е наложило да прибягвате до сезирането на Административния съд. Това не ме учудва, защото ясно показва иснституционалната демагогия на вашето управление. Не ме учудва и абсолютния консенсус който 22 пъти сте постигнал с т.нар. местен парламент… Учудва ме усърдието и търпението с което “въпросните” 22 пъти са поправяли грешките на своите решения до достигане на очаквания от Вас резултат. Мога да констатирам въз основа на текста в статията, че механизма на връщане на решения сте променил коренно и всички порочни практики сте отстранил. Жалко , че сега вече няма да видиме Областния управител как печели в Административния съд дело срещу местния парламент… Благодаря Ви, че “това ” сте го премахнал. С особено внимание ще следя Вашата самооценка за втората година от Вашето управление…..

  4. Г-н Недялков трябва да обоснове последното изречение, иначе е ще си остане само популизъм и обида към дългогодишните служители на областна администрация.

  5. Със своя Заповед № РД-07-129 от 07.08.2013 год. областен управител е върнал, като нищожно решение № 433 от 25.07.2013 г. на Общински съвет Ловеч за ново обсъждане на решението от съвета. В задължителния 14 – дневен срок ОбС Ловеч не е обсъдил наново върнатото от областен управител решение и това е доказателство за нарушение на ЗМСМА, за което нарушение областен управител не е предприел задължителните за случая законови мерки – да оспори решението в съда. И така г-н Недялков с бездействието е нарушил закона, но днес отчита, че упражняването на правомощията по Конституция и Закон от областния управител са изцяло в интерес на гражданите.
    Да ама Не!
    От горното доказателство всеки само може да си състави мнение чии интереси обслужва областен управител – тези на гражданите или интересите на партийни централи и свързаните с тях корпоративни интереси.

Comments are closed.