По повод Голяма задушница на 2 март 2019 г., събота,  Община Ловеч  и ЕТ „МКМ „Михаил Масарлов“ организират  превоз за желаещите да посетят  гробищен парк „Скобелево“ в Ловеч.

За тази цел ще бъдат осигурени четири автобуса, които ще се движат по следния маршрут:

Централна автогара – Ловеч, спирка на бул. „Цачо Шишков“ , спирка ОББ, спирка „501 стоки“, спирка „Салито“, кв. „Продимчец“, „Скобелево“ и обратно.

Автобусите тръгват от 8.00 часа от Централна автогара при напълване.

На Голяма задушница (Месопустна) живите отдават почит на мъртвите, като тази година това е първата задушница, седмица преди началото на Великия пост.

Втората задушница, по народному наричана черешова, ще е на 15 юни 2019 г., събота.

Третата задушница е Архангеловата, която наричат още мъжка. Тя е преди Архангеловден – 2 ноември 2019 г. На нея почитаме всички четници, революционери, войници, офицери и военни лекари, участвали във въстанията и във войните, заедно с жените четници и милосърдни сестри.

На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.