maturi1706131Синдикат „Образование“ направи обширен анализ на проведените външни оценявания и матури и достигна до основни изводи, касаещи влиянието на този формат на изпитване върху учениците.

Полагането на матури при завършването на средното образование, и то реално “държани” от учениците, е несъмнено положителен факт, който се наложи трудно в нашето общество. За да станат реалност, няколко министри подред проявиха завидна и учудваща за нашето общество приемственост и последователност за нещо смислено като матурите. Зрелостни изпити в различни формати има във всички цивилизовани страни, трябваше и ги има вече и у нас.

От въвеждането на матурите до сега Министерство на образованието поддържаше една порочно мнителност, че ще изтече информация, че някои ще препише и че има някаква заплаха. Това постави под сериозни колебания авторитета на българския учител, българския директор и българското училище.

За съжаление най – голямата екстра, обещана при въвеждането на матурите, все още не се случила – резултатите от матурите да бъдат признати от всички висши учебни заведения за вход при кандидатстване. За съжаление трябва да се промени формата на матурите, но от това ще изгуби сивата индустрия, занимаваща се с подготовката на учениците, индустрия пропила като октопод висшите кръгови на МОН.

Съществен акцент при този рисърч на кампанията е възможността за освобождаването на учениците от  матура, възможност която дълбоко беше отричана още в началото.

Синдикат „Образование“ предлага да има такава възможност, при разумно осмислени аргументи със синдикати и работодателски и ученически организации.

В този анализ се оформя още един съществен въпрос, дали всички ученици трябва задължително да се явяват на този формат на матурите или само тези, които имат намерение да продължават образованието си. Тук също трябва да се преосмисли необходимостта от явяване на матура на всички ученици и налагането това да се прави от ученици, които няма да учат в ВУЗ.

По отношение на държавното външно оценяване в четвърти клас, синдикатът е установил, че този изпит на четвъртокласниците е абсолютно неефективен в този си формат, абсолютно необективен и е наложително да отпадне от новата учебна година. По анализ на синдиката прилагането на теста в края на така наречения „начален етап“ се получават безкрайно манипулативни резултати, както по вина на подсказване и нарушени процедури, та и поради несъвършенство на теста. Един ученик в четвърти клас, дори и при никакви знания, само с произволно чекиране на отговорите може да постигне поне половината от точките на теста. Това е насочено в защита на ромските ученици, но категорично дискриминира учениците от българската общност.

Парадоксално е, че се отменят оценки до четвърти клас и се въвежда неповтаряне на паралелка, а се поддържа този изпит на края на етап от който нищо не следва.

Това е излишно претоварване на капацитета на системата и източване на делегираните бюджети за нецелесъобразни дейности.

Много са и средствата, които са похарчени за провеждане на изпитите. По непотвърдена информация тези средства са 13 милиона. Но много малка част от тия средства са достигнали до училищата, където реално се проведоха изпитите. Огромна част от разходите за организация, консумативи, извънреден труд бяха за сметка на делегираните бюджети в училище. Затова Синдикат „Образование“ ще поиска официална информация относно целесъобразността и законосъобразността при разходване на тези средства.

 

17.06.2013г.                                                       Юлиян Петров

                                                                             Председател