bogorodica1508142За втора поредна година на своя храмов празник Троянския манастир „Успение Богородично“ събра премиер и патриарх, информират от Областна администрация. Хиляди миряни и духовници от цялата страна се стекоха да докоснат чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица, за която поверията говорят, че на този ден прави чудеса.

На влизане в храма патриарх Неофит заяви, че трябва да се помоли за божие благословение и сила в нашия труден живот и за тези, които страдат от природни бедствия, които са лишени от отеческа грижа, за всички, които имат нужда от радостта на живота. На храмовия празник присъстваха областният управител на Ловеч Милко Недялков и кметът на Троян Донка Михайлова.

За пръв път в Троянския манастир министър-председател чете голяма Божия молитва. Това стори премиерът проф. Георги Близнашки пред стотиците миряни в църквата по време на молебена отслужен от Негово Светейшество Патриарх Неофит. След прочитането на Божието слово, Георги Близнашки и съпругата му Поля Кацамунска запалиха свещ над гроба на Патриарх Максим, положен в църквата в Троянския манастир.

bogorodica1508144По традиция чудотворната икона бе изнесена до параклиса и мястото, където е станало първото чудо с нея. Тази година тя бе носена на ръце от гвардейци от Софийския гарнизон, а не само от доброволци, както е по традиция.Литийното шествие до параклиса бе предвождано от представителния младежки духов оркестър на Троян и клуб “Традиция – Троян, Априлци”.

След среща с Патриарха премиерът проф. Близнашки заедно със съпругата си посети националното изложение на занаятите и изкуствата – Орешак, съпровождани от областния управител и кмета на Троян. Там управителят на Изложението Иван Чакъров представи икони на бележити български иконописци, както и характерни за региона изделия от глина и плат, изтъкан на ръчен стан.

 

2 коментара

  1. А почетоха ли паметта на баба Гууууууууууууууууууууууусиииииииииииииии?

  2. Бива ли така думичка да не обелите за другарят Председател на ОбС Троян А.Балев? А той толкова се старае да е винаги на първа линия пред камерите и фотоапаратите, които така напористо и напоително отразяват житието и битието на нашите първи партийни, местни и държавни ръководители. Срам!

    Това, че на последната сесия на ОбС Троян нарекох др.Председател “Слуга на троянската комунистическа мафия” не е основание така да го дискриминирате.

    За наказание, П.Иванов да каже три пъти тази молитва:

    Др.Председател, Който си в небесата

    да се свети Твоето име

    да не си отива Твоето председателство

    да бъде Твоята воля

    както в ОбС Троян, така и на земята

    насъщната ни снимка дай и днес

    и прости нам коментарите за БКП

    както ние прощаваме на нашите пишман-демократи

    и не въведи нам в изкушение

    но избави ни от лукавия

Comments are closed.