снимка: Нова телевизия

Павлин Иванов

В последните години се нагледах на смърт по пътищата на България. Пред мен се случиха няколко трагични инцидента. Виждам как се отразяват медийно. Чета колко лесно се етикетират причините. Взимат се уж мерки, а по шосетата, нищо не се променя.

Една от фундаменталните причини за всички трагедии е проста – невероятно тъп, нахален, арогантен народ шофира средства за масово поразяване. Да, автомобилите са точно и това, в пряк и в преносен смисъл.

Забелязали ли сте, че най-трагичните инциденти стават в хубаво време, на прекрасен път, с чудовищно голяма видимост? Потърсете статистиката, ще се убедите.

Защо при най-оптималните условия за придвижване се трепем?

Защото една голяма част от заставащите зад волана са пълни идиоти! Без извинение.

Глупави, силно комплексирани и адски надценяващи се пичове и каки. Как иначе да си обясним катастрофа на прав път, с видимост 3-5 км.? Виждали сте какво става – от колоната нормални шофьори, изкачат двама-трима, правят рискови изпреварвания с ясното усещане, че срещу тях идва друга кола. Последствията са два вида:

  • Или при прибирането в своето платно причиняват стрес в цялата колона, която трябва да се сгърчи и намести кризисно, заради поредния тъпак на пътя
  • Или този тъпак, почерня някое семейство, размазвайки се челно в него

 

Предвидливостта не се учи. Тя е усет, чувство. Няма кой да те научи на това.

Точно това е причината, самонадеяните идиоти да причиняват щети и непредизвикана  смърт. Елементарната, натурална, човешка тъпотия.

 

Как се бори обществото с това? Нямам идея! Но дълбокото ми убеждение е, че не всички мераклии трябва да бъдат допускани да стават шофьори! Трябва да има някаква цедка. Не става да си прост, неграмотен, психически нестабилен и да управляваш двутонна машина!

Простият човек не може да преценява, не може да предвижда, не е в състояние да анализира бързо ситуацията, камо ли да съчетае всичко това за частица от секундата.

Просто простият човек не е научен, нито в училище да спазва реда, нито е изграден в него някакъв алгоритъм за усвояване на знания, нито пък има какво усвоено да приложи в живота.

Моят извод е, че колкото повече населението на тази територия става по-просто и първично, толкова повече ще се избиваме по пътищата.

Корупцията

Другият фундаментален проблем е корупцията. Всеки тъпак, когато бъде спрян за някакво очевадно нарушение, с нетърпение очаква въпросът: „И кво прайм ся!“. След този въпрос става лесно. Търсенето и предлагането се сливат в едно и пияният продължава да пие и кара, джигита продължава да беснее, нарушителя продължава да се хвали как дал 20 лв. на „куките“ и се е отървал.

Добре де, нали всички сме срещу корупцията. Защо всеки се натиска да дава? А три минути след това псува радиото, съобщило му някаква новина за злоупотреба на някой си човечец с власт.

Забелязали ли сте в разговори на маса, колко бързо индивидите се разграничават от току що разказаната история, в която са дали подкуп, от тази история, разказана за някой политик по телевизията?

Някаква шизофрения ли е това или естествено и добре култивирано разбиране, че правилата трябва да важат единствено за всички останали, но да не ми се бъркат на мен тия корумпирани свине.

Корупция има при издаване на дипломи за завършено средно образование, при курсовете за шофьори, при проверките на пътя, при техническите прегледи ..

И като казах технически прегледи, може ли според вас, „Трабанче“ или стара „Жигула“ или пък какъвто и да било „Джоган“ да покрият дори минимални съвременни изисквания? Не, разбира се!

Защо тогава са по пътищата ли. Защото има търсене и предлагане на стоката корупция!

Ето само два проблема, които водят до трагични последици. За съжаление, аз поне, не виждам начин за справянето с тях.

11 коментара

  1. Пътната мрежа се променя бре към влошаване ама няма кой да го забележи. Само погледни що клони има над шосетата и никой не си прави труда да ги кастри. Ако има такова мероприятие то е частично. Имаш ли си на идея вечер като се кара велосипед дали се виждат клоните? Ама то и с мотор да си не вярвам да се виждат.

  2. Павлине,първо ремонтирай като си такъв умник пътната мрежа на Ловеч че е като лунен пейзаж пък тогава давай мнение ,сложи камери за скорост и наблюдение както е в цяла Европа с солени глоби влизащи в бюджета на общината,а относно джуганите има коли в цял свят които са технически исправни а не нови и стари еко нормите са друго нещо.Аман а разбирачи и общественици излезте малко по-далече от пресечената скала и тогава давай своето “компетентно” мнение.

  3. Сега съм в Испания. Днес карах 300 км по второстепенен път на който нямаше нито една дупка и никой никого не изпреварваше. Видях 2 изпреварвания от келеши с БМВ та с балкански номера . Дори бебе може да кара тук- лесно, просто и безопасно. Всеки спазва ограниченията, всеки гледа знаците…добър път, ясна маркировка, ясни знаци, мн камери и големи актова за всяко нарушение… и келешите се стряскат

  4. Преди години шоф. книжка се взимаше на изпит пред КАТ като не си издържал листовките заповядай след 3 месеца отново

  5. Или при прибирането в своето платно причиняват стрес в цялата колона, която трябва да се сгърчи и намести кризисно, заради поредния тъпак на пътя
    Или този тъпак, почерня някое семейство, размазвайки се челно в него

  6. Корупция има при издаване на дипломи за завършено средно образование, при курсовете за шофьори, при проверките на пътя, при техническите прегледи ..

  7. Отлично написано, проблемът да не се спазва законът и правилникът за движение не е само от тъпаци и изроди, това вече е станало национален спорт, да не се плащат глобите също. Проблемът обаче е по фрапиращ от липсата на полицаи по пътя, в квартала, бездействието им минавайки край кола в нарушение. Не знам каква статистика стъкмяват за хиляди глоби, много ме съмнява да е така, къде са парите ?. Трябва да ги направят да си заработват 10% от глобите, но ако глобата е неправомерна и падне в съда да връщат на потърпевшия 30%. Ганьо е чувствителен само като му се бръкне в джоба и то веднага.

  8. Това е заради наглите шофьиори, които все бързат някъде … и другите са им виновни ..

  9. Отиди и снимай дупката пред пътното на пътя за Баховица от колко месеца стои незапълнена .На общински път.До кога Община Ловеч ще бъде мащеха за своите жители.

  10. Защото..келеши с бързи коли,купени от мама и тате се правят на състезатели от бързи и яростни…куп малоумници,които все бързат без грам да мислят с птичите си мозъци…докато същите мама и тате бутат парички на този началник,на онзи..така ще е. Ще им се разминава и ще продължават да си карат и да ни избиват като хлебарки пияни,надрусани и още по- малоумни

Comments are closed.