obs100613BПавлин Иванов

Върховният административен съд на Република България потвърди решението на Административен съд Ловеч, с което е отменена Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч!

Какви ще бъдат измеренията от отменената Наредба за гражданите и за Община Ловеч, може да прочетете утре. Важно е да бъде отбелязано, че чрез вече обявена за незаконна Наредба са уредени редица финансови отношения между Община Ловеч и гражданите и бизнеса в общината, т.е. касаят абсолютно всяко физическо и юридическо лице!

Друг важен момент в цялата сага е, че „защитата“ на Наредбата от страна на Общински съвет е … бранена от Председател Тихолов! Еднолично! Резултата от това вече е факт!

 

Ето по-важните моменти от цялата история:

С Решение № 392/11.06.2013 год., със 17 гласа „за”, без „против” и 3 „въздържали се”, Общински съвет – Ловеч е решил: 1. Приема нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч и 2. Отменя Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч, приета с решение № 652 от 30 януари 2003.

Цялата Наредба е оспорвана от Окръжна прокуратура Ловеч. Оспорващият прокурор счита, че предвид това, че се приема абсолютно нова наредба, то за всяка една такса и цена на услуга следва да има актуална към датата на изработване на проекта на наредба нова калкулация на стойността на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата, така както повелява чл.7, ал. 1 от ЗМДТ. Според оспорващия прокурор ответникът е признал, че не са правени нови калкулации, тъй като в новата наредба били посочени същите такси и цени на услуги, като в старата.

Съгласно чл. 7, ал. 1 от ЗМДТ- Местните такси се определят въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата, а съгласно чл. 8, ал. 1, т. 1 и т. 3 от ЗМДТ- Общинският съвет определя размера на таксите при спазване на следните принципи: Възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата; Постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси.

Според прокурора липсата на финансова обосновка за приемането на изцяло нова Наредба лишава заинтересованите лица, а това са всички граждани на общината, от възможността да се уверят, че местните такси и цените на услуги са определени въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата при спазване на принципите за възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата и на постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси.

 

Ответникът Общински съвет – Ловеч се представлява лично от председателя на ОбС – адв. Тихол Тихолов, който в съдебно заседание и писмена защита намира протеста на прокурор С.И. *** за неоснователен.

След изложен много добър правен анализ, Административен съд Ловеч взема аргументирано и правилно решение –ОТМЕНЯ по протест на прокурор С.И. *** ИЗЦЯЛО Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч.

 

Следва обжалване от страна на Председател Тихолов до ВАС.

 

След христоматиино, обстойно и ясно защитена теза от страна на Върховния съд, той реши днес:

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 7 от 09.02.2015 г. постановено по адм. дело № 8 по описа за 2014 г. на Административен съд – Ловеч.
Решението е окончателно.

Т.е. Наредбата е ИЗЦЯЛО отменена, което води до сериозни последици за Община Ловеч!

 

Линк към решението на ВАС:

3 коментара

  1. А сега ГЕРБ да излезне със становище за тези 6 съветника дет са гласували за незаконната наредба!

  2. Да се знае и помни, кои са гласувалите „ЗА” незаконната общинска наредба 17 общински съветници:
    1.Валентина Янкова Митева – БСП
    2.Валерия Трифонова Генова – Маркова – БСП
    3.Васил Василев – БСП
    4.Венцислав Младенов Хаджиев – БСП
    5.Доротея Миленова Цанкова – БСП
    6.Емилия Петкова Ненчева – БСП
    7.Ирина Емилова Генова – ГЕРБ
    8.Ирина Любенова Митева – ГЕРБ
    9.Калинка Константинова Мончева – ГЕРБ
    10.Милко Недялков – БСП
    11.Николай Георгиев Недялков – ОСД
    12.Пламен Цветанов Линков – БСП
    13.Пламен Тодоров Сейзински – ГЕРБ
    14.Радослав Христов Хитов – ГЕРБ
    15.Тихомир Митев – БСП
    16.Ценка Пенкова Лазарова – ГЕРБ
    17.Цоло Гачев Христов- БСП

  3. Въй, тъкмо се колебаех какво да наема за сватба – крепост или Отплаваща сцена, и виж какви ги надроби този Пръдлив гибон, изложи се.

Comments are closed.