IMGP2169Вчера, 23 април, се проведе редовно заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество. В дневния ред бе приет Анализ на младежката заетост през 2014 г. за област Ловеч и информация за възможностите за участие на младежи в програми и проекти през 2015 г., представен от Снежана Вълкова, началник отдел в ДРСЗ Ловеч.

„Областният съвет за тристранно сътрудничество е орган за осъществяване на консултации и сътрудничество на регионално равнище по въпросите на трудовите и свързаните с тях отношения, осигурителните отношения, както и по въпроси на жизненото равнище. По обективни и субективни причини, които не искам да коментирам, в продължение на няколко години ОСТС не е провеждал заседания и не е работил. Динамиката в социално – икономическата обстановка в страната и промяната в нормативната база, регламентираща дейностите и проблемите, обект на обсъждане от ОСТС, са достатъчно основание да предприема инициативата за възобновяване дейността и функциите на този орган. Изразявам твърдото си убеждение, че единствено печеливша е формулата на диалога, сътрудничеството и взаимно приемливите компромиси при решаване на всеки проблем”, подчерта при откриването областният управител д-р Мадлена Бояджиева.

outristranka2404151По думите й приоритет в политиката на ЕС е да се засили конкурентоспособността на Европа, да се стимулират инвестициите и да се създадат работни места. Инвестиционният план на стойност 315 млрд. евро може да доведе до създаване на милиони нови работни места, включително за младите хора. Европейската комисия предложи да бъдат отпуснати 1 млрд. евро за младежка заетост още през тази година. Дори когато се създават нови работни места за младежите е много трудно успешно да навлязат на пазара на труда. Поради това инициативата за младежка заетост е насочена специално към създаването на възможности за работа или обучение за младите хора. „Негативните констатациите на ЕК, относно безработицата сред младите хора, важат в пълна сила и за България, още повече за област Ловеч”, заяви д-р Бояджиева.

В представения анализ освен общи данни за безработицата в областта, в това число и младежката безработица, бяха представени и програмите, осигуряващи заетост. Предстои обсъждане на план за превенция и намаляване на младежката безработица в област Ловеч.

На работната среща бе приет и Правилник за организацията и дейността на Областен съвет за тристранно сътрудничество на област Ловеч.