Заседание на Областен съвет за намаляване на риска от бедствия проведе областният управител Ваня Събчева, председател на Съвета. Дневният ред предвиждаше разясняване на указанията за разработването и готовността за изпълнението на планове за защита при бедствия, които представи старши инспектор Радомир Радев от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и създаване на организация за разработване на Областен план за защита при бедствия.

Указания за разработването и готовността за изпълнението на планове за защита при бедствия се дават от Съвета за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет на Република България. Те са в подкрепа на областните и общинските съвети и съставните части на единната спасителна система, поясни Събчева. По думите й за правилното функциониране на системата за защита при бедствия е необходимо постигането на добра координация и разпределение на отговорностите по изпълнението на дейностите свързани с превенцията, готовността, реагирането и възстановяването при бедствия.

Плановете за защита при бедствия трябва да са в съответствие с Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия (НСНРБ). При разработването им следва да се надгражда и подобрява съществуващото състояние на защита на населението при бедствия и да добавят подход за намаляване на риска, свързан с опасностите, като е важно да се координират ангажиментите на всеки от нас, подчерта още областният управител.

Приоритет при разработването на Областния план за защита при бедствия е опазването живота и здравето на хората, затова е необходимо и да се предвидят правилно опасностите за областта и общините, нивата на тези опасности, какви биха били социалните и инфраструктурни последствия, нивата на превенция и възстановяване, коя от опасностите е с най-висок риск. Специално място има за превенцията и това какво трябва да се направи, за да е подготвено и обучено населението за действия при кризи и бедствия, подчерта старши инспектор Радев при представяне на указанията и обсъждане на организацията за разработване на плановете.
В заседанието на Съвета участва и зам.-областният управител Илиян Тодоров.