komisiabezopasn1908151Днес  се проведе поредно заседание на Областната комисия по безопасност на движението, назначена със заповед на Областен управител, съобщават от институцията.

На работната среща според предварително гласуван дневен ред бяха представеви данни и анализ за възникналите ПТП през първото полугодие на 2015 г. и до настоящия момент, както и отчети за изпълнение на мерки за подобряване безопасността на движението в област Ловеч, приети с протокол от заседание на комисията през април т. г.

Акцент в заседанието бе обсъждане на мерки за подобряване безопасността и създаване на по-добри условия за опазване живота и здравето на децата, участници в пътното движение.

„В началото на лятото говорихме за мерки във връзка със започването на лятната ваканция, сега говорим за мерки във връзка със започването на новата учебна година. Тези дни обаче новините са тъжни – мерките, които предприемаме не са достатъчни очевидно, след като загиват деца. На това трябва да се сложи край”. Това каза в началото на срещата зам.-областният управител Драгомир Кавалски, който води заседанието като председател на областната комисия.

Мариан Петракиев, представител на община Ловеч, акцентира на недостатъчното възпитание и самоконтрол. Той информира за проведено заседание на общинската комисия, на което са разгледани предложения за промяна на правомощията на Пътна полиция, както и служители на Охранителна полиция да подпомагат дейността им. За липса на достатъчно възпитание и работа с родителите говори и представителят на община Ябланица Стоян Стойнев, зам.-кмет.

След обсъждане на представените мерки и проведеното гласуване, областната комисия реши в навечерието на новата учебна година кметовете на общини съвместно с РИО на МОН и Сектор ПП-КАТ да извършат проверки по обезопасяване на районите около училищата, детските градини и площадки за игри, да се засили контролът върху пропускателния режим в сградите на училищата и детските градини, както и достъпът на МПС в дворовете на училищата. Кметовете на общините да изискат информация от директорите на училищата и детските заведения за състоянието и ползването на откритите спортни обекти от граждани в неучебно време. Осъществяване на контрол върху дейността на медицинските специалисти, педагогическия и непедагогическия персонал с цел по-добро здравно обслужване и опазване живота и здравето на децата и учениците.

От най-съществено значение си остава възпитанието на децата и тясната връзка между родители и учители, както и засиленият контрол, за да се предотвратят трагични инциденти, обединиха се участниците в работната среща.

1 коментар

Comments are closed.