Тържество по повод Седмицата на пожарната безопасност и Професионалния празник на пожарникаря – 14 септември, се състоя на 11 септември пред сградата на  „Пожарна безопасност и защита на населението”  в Ловеч. Строят от дежурните пожарникари бе приет комисар Владимир Кацарски, директор на ОУ на ПБЗН – Ловеч, който отправи поздравление за празника.

„Всеки от нас познава чувството, тръпката, когато чуе звука на сирената от червените коли. Ние знаем, че бързате да спасите живота на някой, изпаднал в беда.  Противопожарната дейност е изключително важна, защото спасява нечий живот и имущество.  Затова огнеборецът няма време да се колебае. Той рискува всичко, за да спаси живота на непознати хора. Този празник отразява признателността ни към вашата храбра и незаменима професия, без която съвременното общество не може.  Но извън тази видима част от Вашата дейност остават много други важни моменти –  всекидневните дейности по превенция, работата с децата, контактите с партньори у нас и в чужбина. Ние като общинско ръководство ценим всяко ваше постижение  в тази посока. Навярно мнозина от Вас могат да си намерят по-добре платена работа, но са решили да работят тук, помагайки на хората.  За това Ви поздравявам за избора, за  любовта към хората.  Защото спасяването на човешки живот е дейност от най-висок ред.“ Това каза в словото си кметът на Общината Корнелия Маринова.  Тя припомни, че в навечерието на есенно-зимния отоплителен сезон има много общи задължения по превенцията, особено по селата и сред по-възрастното население.

Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с отец Вениамин отслужи водосвет за здраве и поръси със светена вода гостите и строя. Той припомни, че празникът е всъщност на Кръстовден.

За празника дойдоха още областният управител Георги Терзийски, подполковник Теодоси Томанов – началник на Военно формирование – Ловеч, старши комисар Милен Маринов, директор на ОДМВР – Ловеч, главен инспектор Валери Димитров –  началник на РС на ПБЗН.