oblast1005131От началото на юли стартира ремонт на сутерена на Областна администрация – Ловеч, и фасадата на „Дом Преслав“. Строително-ремонтните дейности са крайно наложителни и са финансирани от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС). Те включват укрепване на зидовете в сутеренната част на високата сграда, ремонт на електро- и водопроводната мрежа в мазите на администрацията и укрепване на фасадните плочи на „Дом Преслав“.

От построяването на 12 етажната сграда през 1986 г., не е правен ремонт на сутерена, което го прави крайно неотложен. След констатирането на пукнатини и деформации в стените на приземния етаж, екип от проектанти и инженери, водени от инж. Парашкевов, изследваха пораженията върху сградата.

Фасадата на „Дом Преслав“ е другата част от ремонта. След падането на фасадни плочи в средата на февруари т.г., областният управител назначи експертиза за установяване на щетите и деформациите върху облицовката на сградата. По мнението на проектанта инж. Пламен Сейзински, е необходимо укрепване на лицевите плочи, по които е установена деформация и има риск от отлепяне. След укрепването ще бъде извършено фугиране на плочите, с цел изолация от проникване на вода.

Областният управител Милко Недялков изготви предложение до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за финансиране на ремонтните дейности. Със свое решение от 17 април 2014 г. МКВПМС отпусна средства в размер на от близо 40 000 лева.

Строително-ремонтните работи ще продължат 60 дена, като едната част от служебния паркинг на Областна администрация – Ловеч, ще бъде ангажиран за товаро-разтоварителни дейности на строителя. Областният управител на Ловеч Милко Недялков поднася своите извинения към работещите и гостите в двете сгради за шума и неудобството по време на строителните работи. Недялков апелира за по-голямо внимание при преминаването покрай „Дом Преслав“ по време на укрепващите дейности от страна на строителите.