Днес директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов и кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова дадоха символичен старт на дейностите по подобряване на енергийната ефективност на пожарната служба в Троян.
Стойността на инвестицията е над 720 хил. лева.  През следващите няколко месеца се предвижда да бъдат изпълнени различни енергоспестяващи мерки – топлоизолация на външни стени и покрива, подмяна на дограма, обновяване на отопление, вентилация и осветление.
На старта на инициативата присъстваха още областния управител на област Ловеч Георги Терзийски, зам. областния управител Бойко Пъдарски, Иван Миховски – депутат от ловешки избирателен район, директорът на РД ПБЗН-Ловеч и др.
Проектът е стартирал още на 01 ноември 2016 год. със сключването на договор за безвъзмездна финансова помощ между община Троян и Оперативна програма “Региони в растеж” съфинансирана от ЕС, а крайния срок за приключване на всички планирани дейности е 01 май 2018 год.
Главен комисар Николов заяви, че сътрудничеството между РД ПБЗН-Ловеч и община Троян са пример за отлично взаимодействие между институциите и за постигане на видими резултати. Директорът на ГД ПБЗН сподели убеждението си, че подобряването на условията на труд и подготовка на служителите със сигурност ще има силно мотивиращ ефект върху тяхната работа.
Кмета на община Троян от своя страна заяви, че сградата на местната пожарна е много важна за всички жители на общината, защото по този начин те засвидетелстват уважението си към хората, които всекидневно спасяват животи!
Главен комисар Н. Николов използва възможността да благодари на всички 22 кметове на населени места в цялата страна, които в партньорство с ГД ПБЗН реализират подобни проекти.

РСПБЗН – Троян обслужва територия от 1100 кв.км с население около 36 000 жители, разпределени в две общини: община Троян- 770 кв.км; 21 населени места и  32 000 души население и  община Априлци- 330 кв.км; 3 населени места и около 3 700 жители;
Кратка история
Организирана противопожарна охрана в града е имало още в началото на XX век. Тя е била на доброволни начала, като е имало трима души на щат към общината. Разполагали са с ръчна бутална помпа и два коня за впряг и каруца. През 1937 година по молба на тогавашния кмет Мирчо Василев, началникът на пожарната в България Юрий Захарчук изпраща базов автомобил “Додж”, който в последствие на място е оборудван с помпа и резервоар за вода 6 тона. На него огнеборците са се предвижвали, стъпили на стъпенките на автомобила и са се държали за нарочно направени халки. Службата се е помещавала в сградата на турския конак, намиращ се на централния площад на града до 1963 година. Тази сграда сега е исторически паметник.

През 1963 година когато пожарните в страната се одържавяват е преустроено помещение на хлебопекарна за нуждите на пожарната в близост до силно развиващата се промишлена зона. Службата тогава разполага с два противопожарни автомобила на шаси ЗИЛ.  Троян е силно развит промишлен и икономически център. За по-добра защита на икономиката на града службата се разраства по щат и с автопарк.

Строителството на настоящата сграда започва с изготвяне на проект по норми за сграда на пожарна служба през 1984 г. Поради редица юридически и др. спънки, изпълнението на строителните работи започват по-сериозно през 1992 година, когато се подписва съвместен договор за изпълнението и се обединяват усилията на община Троян и МВР.
Сегашната сграда на службата е пусната в експлоатация през м.март 1999 г.