Започват номинациите за ежегодната персонална награда „Ловешки меч“. Тя се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Целта е да стимулира изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата в община Ловеч, да се отдаде заслуженото внимание, обществена гласност и признание на този, който има най-голям принос в културния ни живот. Наградата се връчва на един творец и се състои от статуетка „Ловешки меч” и грамота.
В конкурса може да бъдат номинирани отделни творци в областите литература, театрално изкуство, музика, танцово изкуство, изобразителни изкуства, журналистика. За участие се представят мотивировка на кандидатурата, кратка биография на автора, авторски материал или друг аудиовизуален материал, удостоверяващ художествения факт.
С наградата се удостоява творец за конкретно произведение или художествен факт с траен характер и реален принос в културния живот на общината за периода от 1 април на предходната година до 1 април на текущата. Награда не се присъжда посмъртно или при липса на значим художествен факт.
Предложенията може да се дават от културни институти, творчески съюзи и сдружения, дружества и формации, медии, неправителствени организации, издателски къщи, клубове, фондации, инициативни комитети на граждани и физически лица. Всяка организация има право да номинира само по един творец за всяка от шестте области. Предложения не може да се правят от самите кандидати. Самите предложенията се правят по образец, адресиран до кмета на общината, в срок до 1 април. Няма да бъдат разглеждат предложения, получени след тази дата.
Кметът назначава комисия с членове представител на общинския съвет, представители на общинската администрация, по един независим експерт, специалист във всяка област – творци, критици, дейци на културата. Комисията е председателствана от зам.-кмет на община Ловеч. Тя определя носителя на наградата по няколко критерия – номинираните да са свързани с Ловешка община и да имат принос за опазването и развитието на културно-историческото наследство, висока художествена стойност на предлагания творчески продукт, самите те да са ярки творчески личности, новаторство и оригиналност на художествения факт. Решението на комисията се утвърждава от кмета на общината.
Комисията може да направи предложения до кмета за удостояване на заслужили млади творци или дебютанти с почетни отличия съгласно Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на община Ловеч. Съгласно наредбата комисията може да направи и предложение до общинския съвет за удостояване на деец на културата за цялостен принос в културния живот на Ловеч с почетно отличие.
Наградата „Ловешки меч“ се връчва от кмета на общината на тържествена церемония по повод 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.