animatori1006141Петима със свидетелство за професионална квалификация като аниматори в туризма

Днес бе подписан договорът между Община Ловеч и ДЗЗД „Вароша – МП“ – Ловеч, за реставрация, консервация и експониране на Старата градска баня „Дели Хамам“. Договорът е в рамките на проекта „Подкрепа за развитие на туристически атракции в община Ловеч” по ОПРР, приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, финансиран по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”.

Проектът е на стойност 4 358 180.78 лв. и е насочен към осигуряване на нови, иновативни туристически атракции. Предвижда се Старата градска баня да се превърне в единствения в Европа виртуален музей на водата, а на средновековната крепост ще се доставят и монтират най-съвременните техники за аудио-визуални спектакли, като по този начин ще се надгради вече постигнатото по предишни проекти, финансирани по проект „Красива България“.

В рамките на строително-монтажните работи ще се запазят автентичният образ на банята, плановата схема и обемно-пространствени елементи, ще се укрепят, консервират и реставрират оригиналният градеж на стените, куполите и всички архитектурни елементи. В интериора се възстановяват мраморната облицовка по стените над пейките, както и изчезнали или повредени курни. В банята под специално стъкло ще бъде възстановена в оригинален вид древната отоплителна система „хипокауст“, а благодарение на интерпретативните програми и мултимедийни ефекти посетителите ще наблюдават и научават много интересни „водни“ събития и факти. Поради лошото състояние на жилищните и складовите помещения на банята и ниската им архитектурно-художествена стойност те ще се изградят отново. Предвидена е и реставрация на локомобила, който е използван като котел за подгряване на водата.

Архитектурната намеса в средновековната крепост ще се състои в създаване на покрито пространство (козирка) за интерпретации на ритуали в очертанията на Базиликата. Козирката ще представлява стилизиран кръст, в пресечницата на чиито рамене се оформя купол. Основата на купола ще е с размерите на вероятния купол на църквата. Ще бъдат изградени и ел. инсталации за осигуряване на атракционните спектакли. Ефектното сценично осветление и озвучаване ще създадат атрактивно място за провеждане на концерти, спектакли, събития с национален и международен характер.

Реализацията на проектните дейности ще вдъхне нов живот на два интересни, важни културно-исторически обекта, ще ги направи модерни, уникални атракции с разнообразни възможности за посетителите.

Дейностите по договора за изпълнението на СМР са на стойност 2 399 360.81 лв. с ДДС. Реставрацията ще започне до няколко дни след подписване на договора. Очаква се в края на септември да приключат реставрационните дейности.

До сега в рамките на проекта бяха обучени петима курсисти, трима от които работят в музея и двама в общината. Успешно завършилите получиха „Свидетелство за професионална квалификация” в професия ”Аниматор в туризма” и 12 месеца след приключване на дейностите по проекта ще обслужват туристическите обекти, а натрупаните знания и умения ще прилагат по атрактивен начин в Старата баня и Ловешката крепост. Обучението се проведе от Центъра за професионално обучение към Сдружение „Алианс за регионални и граждански инициативи“ – София, в съответствие със Закона за професионалното образование и обучение по учебна програма, утвърдена от НАПОО.

По същия проект беше ремонтирана и ул. „Мадара”, водеща до крепостта. Улицата се намира в подножието на хълма „Стратеш”. Тя е свързващ елемент между Старата баня и крепостта. Рехабилитира се настилката, ремонтираха се съществуващите и се изградиха нови подпорни стени. Подменено беше и уличното осветление.

В рамките на проекта предстои и закупуването на атракционно влакче с капацитет 20 лица, което ще обслужва трасето между Банята и крепостта. Влакчето ще предлага и разходки в парк „Стратеш“.

 

3 коментара

  1. Е е ееее най-после;;;;;;;;;;;

  2. Браво!Време беше.

Comments are closed.