lovmech512121Предложенията се правят до 1 април, награждаването на 23 май

Започват номинациите за ежегодната персонална награда на община Ловеч „Ловешки меч”. Тя се присъжда за стойностни постижения в областта на културата и ще бъде връчена на тържествена церемония по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година награждаването ще стане на 23 май, лично кметът ще връчи наградата. Допреди промяната на статута на наградата от общинския съвет през миналата година „Ловешки меч“ получаваха на 12 декември, Деня на Свети Спиридон, покровител на занаятите, творци от четири области. Сега наградата – статуетка „Ловешки меч” и грамота за принос в културния живот на община Ловеч (без паричен еквивалент), ще получи само един творец от областите литература, театрално изкуство, музика, танцово изкуство, изобразителни изкуства и журналистика

С „Ловешки меч“ се удостоява творец за конкретно произведение или художествен факт за периода от 1 април на предходната година до 1 април на годината на връчване. Наградата не се присъжда посмъртно и при липса на художествен факт. Предложенията може да правят културни институти, творчески съюзи и сдружения, дружества и формации, медии, неправителствени организации, издателски къщи, клубове, фондации, инициативни комитети на граждани и физически лица. Всяка организация има право да номинира само по един творец за всяка от шестте области. Предложенията се правят по образец, адресиран да кмета на общината, в срок до 1 април на текущата година. Не се разглеждат предложения, получени след тази дата. За участие се представят мотивировка, кратка биография на автора, авторски материал или друг аудиовизуален материал, удостоверяващ художествения факт.

Кметът назначава комисия, която включва представител на общинския съвет, представители на общинската администрация и по един независим експерт, специалист във всяка област – творци, критици, дейци на културата. Председател е зам.-кмет на община Ловеч.

Водещи за комисията са няколко критерия. Номинираните да са свързани с Ловешка община и да имат принос за опазването и развитието на културно-историческото наследство. Висока художествена стойност на предлагания творчески продукт. Ярки творчески личности. Новаторство и оригиналност на художествения факт.

Решението на комисията се утвърждава от Кмета на общината.

Отделно по статута комисията може да направи предложения до кмета на общината за удостояване на заслужили млади творци или дебютанти с почетни отличия съгласно Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на град Ловеч. Пак според тази наредба комисията може да внесе предложение до общинския съвет за  удостояване на деец на културата за цялостен принос в културния живот на Ловеч с почетно отличие.

Наградата „Ловешки меч“ са дава за стимулиране изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата в община Ловеч. С присъждането й се отдава заслужено внимание, обществена гласност и признание на този, който има най-голям принос в културния живот на общината.