По традиция и тази година по време на Великия пост Ловеч посреща “Дните на Православното кино”. Единадесетото издание на инициативата ще бъде открито от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на 27 февруари, от 18:00 в параклиса на новата катедрала “Св. св. Кирил и Методий”. Събитието ще се състои всеки вторник от втората до петата седмица на Св. Четиридесетница.

Прожекциите ще стартират с документалния филм “Пътят на воина”, разказващ за изповедническия път на един от съвременните образци на българското свещенство – о. Георги от Жегларци. Прожекциите ще продължат с гръцката продукция “Св. Йоан Руски – воин и образец на търпението”, която ще ни запознае с свръхчовешкия подвиг на великия изповедник на Православието. Лентата включва и разказ за нетленните чудотворни мощи на светеца, от които всяка година се извършват многобройни чудеса на изцеления. Третата кинопродукция е посветена на канонизацията и прославлението на св. Паисий Светогорец и завършва седемсерийната поредица за светогорския подвижник. Първите пет серии бяха излъчени по време на “Дните на Православното кино” през 2013 г. Тазгодишното събитие включва и продукцията “Диадемата на стареца”, първия пълнометражен филм за новопрославения преподобен отец Гавриил Ургебадзе. “Дните на православното кино” 2018 ще завършат с новия филм за Дивеевската света обител, посветен на 20 годишнината от служението на игуменката на манастира – майка Сергия. През 2015 г. по време на храмовия празник на новата катедрала, ловчалии имаха радостта да посрещнат игумения Сергия и да получат полза от нейните духовни дарове и молитва, чрез които за 20 години по Божия милост тя успява да възстанови Дивеевския манастир от нищото и да го превърне в малък град на Православната святост и подвижничество.

Светите отци наричат Великия пост духовна пролет за човешката душа. Вярваме, че “Дните на Православното кино” в Ловеч и тази година ще се превърнат в скромен, но благоуханен цвят на това слънчево време в Светата Църква. Очакваме Ви. Входът е свободен.