angel1405131Павлин Иванов

Ангел, но не приятелят на Мойсей,  кацна на прозореца ми. Когато дойде при мен, един такъв добронамерен, но объркан, потрепващ леко с крилца от притеснение, не знаех как да реагирам. Каза ми, ти по-разбираш, ти живееш тук, познаваш хората, разбираш ги, помогни ми.

Ангелът ми разказа своята покъртителна история. Знаеш, каза той, че ние ангелите сме добри, помагаме на хората, закриляме ги, стараем се да изпълним желанията им и да направим живота и светът ви по-добър. Кимнах съпричастно, но с подозрение за тежката изповед, която очаквах да чуя.

Аз от скоро съм тук, продължи ангела. До преди няколко месеца бях по разпределение от Началника в Швеция. Поисках на по-топло, знаеш, там светлина е дефицит, особено слънчевата, макар да е единственото нещо, което липсва, повярвай, при вас е хубаво, толкова хубаво! Защото не го разбирате, погледна ме неразбиращо ангела.

Ангелът продължи своят разказ. Дойдох, за да изпълнявам желания, да помагам. Приближавам тихо и незабележимо до хората, сядам и започвам да записвам желания. Знаеш ли, каза той, вие не искате много, учуден съм. Макар и да не разбирам желанията ви, нали съм ангел, трябва да ги изпълня. Но кажи, моля те, не ви разбирам какво всъщност е желанието ви:

–          Искате промяна на системата, давам ви избори, но вие си стоите в къщи и псувате пред телевизора?

–          Искате повече пари, осигурявам ви възможности (знаеш ли колко трудно убедих Началника да ви вкара в Европа?), но вие не искате да ги използвате. Стоите си в къщи и псувате телевизора

–          Искате да живеете по-добре, осигурявам ви възможност да живеете в красива страна, дар от Бога (това той сам го реши), а я съсипвате и единственото, което правите в нея е да псувате телевизора

–          Обичате да мрънкате и да се оплаквате, осигурих ви го, макар и да не ви разбирам. Но щом ви харесва и го желаете, дадох ви поводи, вече толкова години и мислих, че ви правя щастливи, но вие пак продължавате да псувате телевизора

Ей, хора, не ви разбирам, но съм просто ангел, изпълнявам желанията ви. Кажи ми, моля те, къде бъркам, попита от прозореца ангела.

Докато обмислях, стана течение и милото създание се размаза между прозорците и падна бавно, като есенно листо на тротоара пред къщи. Докато сляза, служители на чистотата го бяха замели.

Превключих на Канал 3, успокоих се и теглих една звучна, дълга и родословно съдържателна. Всичко си дойде на мястото …

7 коментара

  1. haresva mi

  2. Author

    Г-н Борисов, радвам се, че добре сте си починал през уикенда.

    П. Иванов

  3. Author

    Уважаеми г-н Заверджиев,
    вашето тълкуване си е ваше право. Би ми се искало от този текст да разберете, че гласуваха масово хора, който не говорят моят и вашият език, в буквален смисъл, докато очевидно грамотни хора, отидоха за гъби и съчки в гората. Ангелът искаше да изпълни желанието на вторите, но от възможността се възползваха първите.
    Независимо каква е политическата система, без участие на хората със своя глас, не виждам каква промяна ще има.
    Изборите дават възможност и за участие на всеки, които има желание. Всеки може да се сдружи с всеки, за да защитават заедно интересите си.
    Както виждаме, във всеки избори, най-задружните печелят.
    Една друга теза също е интересна. Трябват 5000 подписа или 10000 лева. Ако не ви вярват 5000 човека, накъде отивате? Ако не може да съберете подкрепа за 10 000 лв., кого представлявате и кого представяте? Аз твърдо съм против моделът Йоло Денев да има лесен достъп до избори 🙂
    А това кой точно ще управлява няма да бъде важно, ако имаше повече хора като вас. Хора, които си знаят и защитават правата.
    Ако не искат да си научат правата хората, не виждам какво очакват да се случи. С дистанционното на телевизора и Бареков, толкова.
    Темата е дълга и предполага различни гледни точки. Няма един правилен път. Няма и нещо, което да е в угода на абсолютно всички. Ето ви повод за размисъл.

    П.Иванов

  4. “Но кажи, моля те, не ви разбирам какво всъщност е желанието ви:

    -Искате промяна на системата, давам ви избори, но вие си стоите в къщи и псувате пред телевизора?

    Ей, хора, не ви разбирам, но съм просто ангел, изпълнявам желанията ви. Кажи ми, моля те, къде бъркам, попита от прозореца ангела.”

    Павлине, на прозореца ти е бил дявола, а не ангел защото той никаква промяна на системата не ти е предлагал чрез тези избори, а точно обратното – чрез така наречените демократични и свободни избори дявола рестартира избора на злото – парламента, който през последните 24 години има по-малко от 10% одобрение на народа който той управлява и на всеки 4 години се рестартира като става от лошо . по-лошо.

    Това ли е промяната към доброто, която би ти предложил ангела?

    Промяната на системата Павлине, може реално да стане само след като се смени политическата системата на управление, а не като се рестартира една доказала се като форма на злото – парламентарната и бъде заменена с президентска.
    Не случайно най-великата демокрация на запад е с президентско управление, а и на изток – също.

    Българския парламент и неговите народни представители не носят никаква отговорност за своята работа като управленци и за това сега сме на това на последно място и най-бедната държава в Европа.

    Ето защо смяната на системата означава само едно :
    да се смени парламентарното управление с президентско. Само така ще бъде точно и ясно, кой е отговорен за управлението на държавата през мандата , защото той /президента/ еднолично ще назначава правителството и той еднолично ще носи отговорност за неговата работа, а не както сега парламента да избира и назначава партийни,експертни или правителства на спасението и да не се носи никаква отговорност от партиите които са го назначили, защото те пак са в парламента без да има каквото и да е значение под какви имена са там.
    Сега те пак се готвят да съставят поредното правителство без да има каквото и да е било значение как ще го нарекат този път, а още по-малко от коя партия или коалиция ще е съставено поредното правителство, защото още по-голямо зло ще се рестартира с него.

  5. Ангелът е пропуснал да каже, че ни е дал и демокрация, но ние .. пак мрънкаме и не се възползваме от възможностите й. По този повод искам да цитирам Маргарет Тачър: "Ние сме общество, в което хората са свободни да правят избор, да правят грешки, да бъдат щедри и състрадателни.Това имам предвид под морално общество. А не такова, в което държавата е отговорна за всичко и никой не е отговорен за държавата".

  6. Браво на служителите по чистотата. Иначе Авторът щеше толкова да се обърка, че и специализирана медицинска помощ не би го оправила…

Comments are closed.