komenski1603151Зам.-областният управител Драгомир Кавалски приветства днес участниците в проект FivE senSes To lIVe unforgettAbLe adventureSFESTIVALS на ОУ „Проф. Димитър Димов” в Ловеч. Той се реализира по програма „Коменски” „Обучение през целия живот”. Това съобщават от Областна администрация Ловеч.

Проектът стартира в началото на септември 2013 година и ще приключи в края на юли 2015 година. В него партньори са училища от 8 държави – България, Испания, Гърция, Турция, Италия, Ирландия и Полша. Целта е чрез представяне на традиционни празници, обичаи, музика, песни, танци и национална кухня децата да се запознаят с културата на други страни.

„Приветствам ви с добре дошли в Ловеч и от името на областния управител д-р Мадлена Бояджиева. Вярваме, че нашата област ще ви хареса, сигурни сме, че ще видите интересни неща и ще прекарате добре тук сред вашите приятели от ОУ „Проф. Димитър Димов”. Работата по проекти като този е още един прозорец към света, още един начин за създаване на приятелства, подчерта Драгомир Кавалски и поздрави както гостите, така и директора на училището Любомир Христов за направеното тук.

komenski1603154В проекта от страна на ловешкото училище участват над 100 ученици от ІV, V и VІ клас.10 учители и 6 ученици вече са участвали в проведените до момента 6 работни срещи в Италия, Гърция, Турция, Полша, Ирландия и Франция. От 16 до 20 март ОУ „Проф. Димитър Димов” е домакини на 7-та работна среща, на която присъстват 26 учители и 6 ученици от седемте държави.

Всеки месец се осъществява Skype връзка между партньорите по проекта, разменят се картички и писма, като по този начин децата се запознават и общуват помежду си. Всички участници от всички държави заедно са сътворили химн и лого на проекта, речник с думи на английски и на родния език на всеки участник, празничен календар, презентации, с които се представят различни празници за всеки сезон. Изработена е готварска книга с рецепти от всяка държава-партньор, които децата са приготвили, както и DVD с представяне на традиционни танци от всяка държава. На тази работна среща в ловешкото училище предстои да се представят и игрите, които децата обичат, както и типични спортове от страните-партньори, обясни директорът на училището.

komenski1603153Програма „Обучение през целия живот” е приета с решение на Европейския парламент и Съвета на 15.11.2006 г. Тя обхваща периода от 2007 до 2013 г. Общият бюджет по програмата възлиза на 961 млн. евро. Първостепенният приоритет е да засили приноса на образованието и обучението за постигане на целите на Лисабонската стратегия за превръщане на Европейския съюз в най-конкурентната икономика в света, основана на знанието, с устойчиво икономическо развитие, повече и по-качествени работни места и по-голяма социална интеграция.

Секторна програма „Коменски” е насочена към училищното образование. Препоръката от декември 2006 г. определя осем ключови умения за обучение през целия живот, които младите хора следва да развият при завършване на основното се образование и обучение. Това обхваща не само основните умения – майчин език, чужди езици, математика, точни науки и дигитални умения, но и универсални умения – за учене, социални и граждански умения, инициативност и предприемачество, културна осведоменост и изява. Оперативните цели на програма „Коменски” са: да подобрява качеството и да повишава обема на мобилност, което включва ученици и училищен персонал от сферата на образованието в различните държави-членки, чрез подпомагане на международното сътрудничество и обмяна на опит между училищата и кадрите заети в сферата на средното образование; да подобрява качеството и да повишава обема на партньорствата между училищата от различните държави-членки, така че да се ангажират най-малко 3 милиона ученици в съвместни образователни инициативи за срока на действие на програмата; да насърчава изучаването на съвременни чужди езици; да повишава качеството на европейския аспект при обучението на преподаватели; да подпомагат напредъка в педагогичестите подходи и училищния мениджмънт.

komenski1603152Основно училище „Проф. Димитър Димов” участва чрез одобрени от Центъра за развитие на човешките ресурси проекти от 2007. Вече успешно са приключили три проекта по програма „Коменски”. По първия партньори са били училища от Испания, Полша и Турция. По втория – училища от Англия, Полша, Румъния, Словакия. По третия проект – „ Заедно за една по-добра околна среда”, партньори са били деца от Естония, Испания, Кипър, Люксембург, Румъния, Турция и Чехия.