sharkovou1607152Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и областният управител д-р Мадлена Бояджиева проведоха днес работна среща с представителите на общините от областта. Тя бе по повод инвестиционен проект на Министерството на здравеопазването по ОП „Региони в растеж” за модернизиране на Спешна помощ в страната. В срещата участва и д-р Ивиан Бенишев от „Спешна медицинска помощ” в МЗ и д-р Татяна Ганчева, директор на ЦСМП в Ловеч.

Проектът, по който бенефициент е Министерство на здравеопазването, е на обща стойност 84 млн. евро и предвижда мащабни инвестиции в 28 Центъра за спешна медицинска помощ, 170 филиали към спешните центрове и 34 спешни отделения в държавните лечебни заведения. В изпълнение на дейностите ще бъде изграден нов или ремонтиран съществуващият сграден фонд, ще бъде осигурено цялостно техническо оборудване и обзавеждане, съгласно изискванията на медицинския стандарт за спешна медицина и на действащата нормативна уредба.

sharkovou1607154Това е втора работна среща по темата. Първата бе проведена на 2 юли и в нея участваха кметовете на общините и председателите на общинските съвети, както и управители на лечебни заведения. Всички те се обединиха около необходимостта за изготвяне на обстоен анализ на съществуващите центрове и филиали на спешна помощ в област Ловеч, който да обобщи необходимостта от инвестиции за всеки обект конкретно. Общините и тогава, и днес изразиха пълната си готовност да съдействат максимално реализацията на инвестициите и да гарантират устойчивост на проекта, съобразно изискванията на ОП „Региони в растеж” 2014-20202.