Заместник-министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова ще открие в Ловеч Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на СУ с чуждоезиков профил. Това ще стане на15 март, петък, от 18.00 ч. в салона на Ловчанското читалище. Състезанието се провежда на 15.03 и 16.03.2019 г.

В петък от 14.00 ч. ще има представяне и демонстрация на мобилно приложение на Съюза на българските автомобилисти: „Велошампион“ в СУ „Св. Климент Охридски“. След това ще бъде посетена обновяващата се сграда на НПГВМ “Проф. д-р Димитър Димов”, запознаване с извършените ремонти и обновяване на ОУ „Васил Левски“ и ДГ „Зора“.

От 16.00 ч. е предвидено посещение на занимания по извънкласни дейности по химия и опазване на околната среда и по физика и астрономия в ППМГ.

Работна среща с педагози ще има в актовата зала на ППМГ от 16.30. На срещата ще присъстват директори и учители по математика, информатика и природни науки от училищата от община Ловеч.

През последните години състезанието се е провеждало в Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит. Тази година за втори път след 2017 г. домакин е Община Ловеч и ПЕГ „Екзарх ЙосифI“. Състезанието се провежда под патронажа на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова.

Темите за състезанието се съставят от Национална комисия, определена със заповед на министъра на образованието и науката. С по-голямата част от задачите се проверява до каква степен учениците са усвоили знанията и уменията по основните теми от учебното съдържание. Не е малък и броят на задачите, при решаването на които състезателите трябва да вложат остроумие, находчивост и логическо мислене.

За учебната 2018/19 г.участие в състезанието са заявили 250 ученици от 21 училища в страната и пет ученици от Полша. Учениците, класирани на първо, второ и трето място, ще получат медали и предметни награди и грамоти от Министерство на образованието и науката. Тези, класирани на 4, 5 и 6 място получават диплом за отлично представяне и предметни награди. Всички участници ще получат свидетелство за участие. Награждаването на участниците ще стане на 17 март от 900 часа в зала „Америка за България“ в ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“.