denicaou2207151Зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова посети днес Областна администрация по покана на зам.-областния управител Георги Терзийски, съобщават от институцията. Двамата разговаряха за мястото на област Ловеч в ОП „Региони в растеж” като част от политиката на правителството за подпомагане на Северозападна България. Те коментираха и възможностите чрез общините като бенефициенти по програмата да бъдат финансирани проекти за обекти – държавна собственост, предложени от Областен управител. По време на разговоря двамата са се обединили около становището, че трябва да се използват максимално възможностите на ОП „Развитие на човешките ресурси” от страна на работодателите за подготовка на кадри за съответните икономически сектори.

denicaou2207153Деница Николова бе в Ловеч за откриване на обекти по проект „Подкрепа за развитие на туристическите атракции в община Ловеч“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. В двора на Старата градска баня „Дели Хамам” бяха представени дейностите по проекта. Кметът на Ловеч подчерта изключителната роля за реализацията му на зам.-министър Николай Нанков, „който в качеството си на областен управител на област Ловеч, а по-късно и зам.-министър на регионалното развитие положи големи усилия за сключването на договора с Министерство на културата”. По думите на кмета, ако това тогава не бе станало, днес щяхме да говорим за мястото на Старата градска баня, защото сградата вече щеше да бъде напълно разрушена.

Припомняме, че по предложение на Николай Нанков като областен управител през 2011 г. правителството гласува права за управлението на културния паметник на община Ловеч. denicaou2207152„Това решение е единственият начин останките от сградата да се ремонтират чрез проект по ОП “Регионално развитие” и банята да бъде съхранена като културно-историческа ценност. Дейностите по оперативната програма ще дадат възможност сградата да бъде социализирана и разработена като туристическа атракция по съвременни технологии, тъй като именно общините имат ресурса да се грижат и менажират подобни обекти на своята територия”, са били тогава мотивите на днешния зам.-министър.

Проектът е на стойност 4 358 180.78 лв. и е насочен към осигуряване на нови, иновативни туристически атракции в Ловешката средновековна крепост и Старата градска баня „Дели Хамам“ – недвижима културна ценност от национално значение.