bajev210132Зам.-кметът на общината Пламен Петков връчи снощи почетния медал на Ловеч на музиканта Михаил Бъжев. С юбилеен концерт в Ловчанското читалище Бъжев отпразнува своята 75-годишнина. През 2013 г. той отбелязва и 65 години творческа дейност. Поздравителен адрес до юбиляра отправи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

Мишо Бъжев е акордеонист, автор на десетки хора, води оркестри и самодейни състави. Снощи да го поздравят на сцената излязоха трите фолклорни формации, които той ръководи – от севлиевското село Кръвеник и от родния град Априлци. Включиха се още бардът Милен Тотев и примата на старата градска песен Мария Петрова. Колегите му Нааби Али и Милко Михов предпочетоха да поздравят юбиляра не със собствени изпълнения на акордеон, които той познава, а с участието на техни възпитаници.

bajev210131Презентация за живота и творческото дело на Бъжев представи Пенка Чернева, началник на Държавен архив – Ловеч.

Дни по-рано – в четвъртък миналата седмица, зам.-кметът Петков връчи почетния медал на Ловеч на още един музикант – Михаил Радев. Тържеството за 50 години музикална дейност бе в село Дойренци, организира го местният клуб за културни интереси. И Радев получи поздравителен адрес от кмета Казанджиев.

Мишо Радев е известен ловешки музикален деец и педагог с разностранна творческа дейност – води оркестри и по-малки състави, композира песни, прави аранжименти, акомпанира, свири професионално на акордеон, в същото време е и певец.

Удостояването на двамата музиканти с почетния знак на Ловеч е за особения им принос в развитието на културата и издигане  престижа на общината.