kmetkm712156Обществената поръчка за външно приготвяне на храна за детските ясли и градини е направена по предложение на девет директори на детски заведения. Това заяви зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов. След направеното предложение, общинска организация и съответно хората, които отговарят за храненето в училищата и детските градини са направили проучвания и консултации с РЗИ, Агенция по храните относно това възможно ли е и до какво ще доведе това – до подобряване  качеството на храната или до нейното влошаване, до повишаване контрола  на храненето или до неговото намаляване. Всички институции са на мнение, че това ще доведе единствено и само до повишаване на качеството на храната и до завишаване контрола на качеството, заяви Венцислав Христов.

По думите на Христов е проучен опита на много общини –Бургас, Пловдив, Асеновград, Стара Загора, Варна, Велико Търново, Хасково, Кърджали, Сливен, в отделни големи райони в София, Смолян, Карлово, Горна Оряховица, Благоевград, Пазарджик, Русе, Ямбол и други по-малки общини. Във всички тези общини организацията на хранене е такава, допълни Христов. След този анализ е направено предложението до отдел „Проекти и програми“ за изготвяне на обществената поръчка.

В момента в яслите храненето се извършва по този начин и е по-добре отколкото в детските градини, където се доставя храна и ежедневно има проблеми с доставките на различни хранителни продукти, тъй като те се доставят от различни фирми, каза още зам.кметът.

Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование в детските градини могат да бъдат приемани и деца до 3-годишна възраст. Има действащи наредби, които изискват различно хранене на децата до 3 години и на децата над 3 години. Това означава, че в детските заведения трябва да има различни менюта, добави и кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Когато има един външен изпълнител, контролът е по-голям. Тогава контролните органи, в това число и община Ловеч, Агенцията по безопасност на храните, РЗИ ще имат по-голяма възможност да  видят продуктите, тяхното качество и произход менюто. Всички деца в нашата община ще бъдат поставени при еднакви условия, добави Маринова.

Ние не можем да бъдем сигурни, колкото и контрол да упражняваме, колкото и институциите да са мобилни да бъдат навсякъде и проконтролират всичко. Ние бихме искали да оптимизираме това, предлагайки топла и качествена храна, отговаряща на изискванията на наредбите, каза кметът на Ловеч.

Заложената сума в новата обществена поръчка е 2 лв. на ден на дете, толкова е била и досега, допълни Венцислав Христов. Според него, кухните в детските заведения ще останат, там ще се разпределя храната.

1 коментар

Comments are closed.