dimitrova2507131Заседанията се проведоха в София и Враца

Пето заседание на тематична работна група за разработване на оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“ се проведе на 26 юли в голямата зала на БАН в гр. София. Зам.-областният управител на Ловеч Цецка Димитрова участва на срещите като пълномощник на областния управител.

На заседанието са обобщени направените предложения от четвъртото заседание, проведено на 19 април т.г. както и са поставени нови предложения за следващото, окончателно заседание, което ще се проведе на 23 август 2013г.

 

 Враца. XIX-ти обществен антикорупционен форум под надслов „Интегритет на обществените поръчки“ във връзка с подготовката на Закона за изменение и допълнение на закона за обществените се проведе на 29 юли  във Враца. В него взеха участие зам.-областният управител на Ловеч Цецка Димитрова, областните управители на Враца и Монтана инж. Венцислав Василев и Анатолий Младенов, зам.-губернаторите на Плевен – Енгин Кючуков и Видин – Николай Тодоров, зам.-окръжният прокурор на Враца Камелия Трифонова, Агнеса Ставарова – Председател на Окръжен съд-Враца, както и ръководители на териториални звена, кметове на общини и неправителствени организации. 

„Българското правителство трябва да премине към електронни обществени поръчки, както и електронно разплащане и фактуриране до 2016г.“ Това заяви на срещата Елеонора Николова-директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет.  Като комплексен кибернетичен модел с ефективни резултати срещу корупцията беше представен моделът „БОРКОР“.

51% са нарушенията при 2246 проведени процедури по Закона за обществените поръчки(ЗОП), Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки(НВМОП) и Наредбата за възлагане на специални обществени поръчки(НВСОП), сочи експертизата на Агенцията за финансова инспекция, представена от Димитър Добрилов. Нарушенията обхващат територията на цялата страна.

До 9-ти август е срокът за представяне на предложения във връзка с промени в Закона за обществените поръчки, стана ясно още от срещата.