zavisi2207131Павлин Иванов

Властта се смени и логично, освобождават се едни работни места и те трябва да бъдат заети от „нови“ лица. Има обявен конкурс за „сладка“ работа. Има и човек за тази работа. Съставят се комисия и правила, за да може „човекът“ да го спечели.

Априори, знае се, къде и кой ще заеме дори още необявеното работно място. Защото преди това е имало едни телефони, срещи, други телефонни разговори и в крайна сметка, правилният човек печели безапелационно конкурса.

Нали не е някаква тайна? Познато ли ви е?

Естествено, че да. Много хора в Ловеч са започнали работата си така. Цял живот връзки, кодовата дума „наш човек“ и администрацията функционира на пълни обороти. И така от десетилетия.

Когато обаче нещата се сбозят, как, когато са те назначили по параграф „наш“ човек, можеш да възроптаеш, независимо от това на какви свинщини ставаш свидетел. Страхуваш се, че дори ако лайкнеш нещо във Фейсбук, ще стане грешка. Не можеш да си позволиш да бъдеш себе си, защото имаш още какво да „оправяш“ в живота си.

Е, някои са се оправили повече – назначили са цялата рода, без изключение, на „топли“ местенца. Е, топли са, докато „нашите“ са на власт, но в Ловеч това е цяла епоха. Може и да е към края си, но това е без значение. Никой няма да има смелостта да изреже до корен „нашите“ хора. Причината е, че градът ще спре да работи, а дори на „другите“ това ще им попречи.

След като си назначен по „нашият“ параграф, естествено си длъжен да си затваряш очичките за адски много магарии. Това е цената да си на „топло“ и сигурно. Пък и какво ти пука.

Чудих се до едно време, защо днес протестиращите в Ловеч се броят на пръстите на едната ръка, докато през февруари бяха хиляди. Е, колко повече да са днес?

Първо днешните протести не са за пари, блага, сметки. Всъщност, точно за това са, но няма как да бъде разбрано това, защото съдържанието на дума принципи, справедливост, кауза, законност, не са в речника на зависимите.

Замисляли ли сте се, че ако всичко в един такъв град като Ловеч е честно, например конкурсите за работа, огромна част от днешните служители ще останат извън системата. Ако побеждаваше по-добрият, по-подготвеният, по-знаещият, то щеше бъде сложен край на мижетурстването и доброволното еднопосочно сношаване от страна на властта към служителите й.

Ако всичко беше честно, как щяха да се уреждат цели фамилии да работят в една администрация дълги години. Тогава един съветнически глас например, нямаше да струва работата на цялото семейството. И какво прави едно такова семейство безработни? Лоша работа. Криза е!

В градове като Ловеч е много удобно човек да си натиска парцалите и да се снишава. В началото вероятно това е плод на разум, но след години, става част от ценностната система – преклонена главица, сабя не я сече.

Така е и в бизнеса. Не може да скачаш много, не защото не ти се иска, а разума казва, че не е здравословно. Храниш една камара работници и ако си позволиш да бъдеш себе си, казвайки, че царя е гол, приключваш  бизнес авантюрата си. Без системата на зависимостта и „нашите“ хора, няма нито обществени поръчки, нито работа.

Е за какво да скача ловчалията? Правителството било лошо! Ами то и предното, и по-предното, и по-по-предното не бяха стока. Какво ще промени ловчалията ако каже какво мисли и заяви позицията си? По отношение на България нищо няма да промени, най-много да влезе в някоя протестна хроника, но неговият собствен свят ще рухне гарантирано. Ще загуби „уважението“ на важните на деня, родата ще бъде наритана, защото е некадърна, ще лъсне какво правят децата му, изобщо, защо трябва да си разваля живота.

Ако ловчалията излезе на протест, това ще означава да скочи срещу самият себе си. Срещу дългото слугуване, което му е донесло всичко смислено – служба, важност, пари, нови връзки, нови зависимости, правото да седи на гише и да важничи. А и как ще си намери работа този ловчалия, ако връзките не важат за нагласените конкурси, а?

Нали ще дойде някой нахъсан младок, който ще скрие топката на всяка комисия и тогава върви и се чуди как да го дисквалифицираш. Друго си е голобрадият младок да знае, че няма шанс. Така няма да скача, защото предварително е бил информиран от най-добрата информационна агенция „Една жена ми каза“, че е бита карта. Няма смисъл нито да се зори, нито да се ядосва после, когато „нашият човек“ си заеме полагащото му се място.

В заключение, ако погледнем обективно на взаимоотношенията и зависимостите, ловчалии няма как да са недоволни от живота си. Единствените питанки, които си поставят е къде да натирят децата си, защото в „този умрял град  нищо не става“. Забравят да споменат пред децата си само, че именно те са направили красивият си град мъртъв и те са причината ловешките училища да произвеждат емигранти.

Хора, повярвайте в себе си. Всеки един човек е уникален, може да бъде достоен и при това полезен за обществото. Само трябва малко да промени себе си, да повярва във възможностите си, да спре да се притеснява от думите, които изрича и действията, които извършва. Няма как да променим живота си към по-добро, ако този, който живеем ни харесва.

13 коментара

  1. Драги, когато стачкуваха учителите вие къде бяхте? Подхилвахте се и викахте,че много отпуска имат,половин ден работят, какво искат, а сега се сетите за това съсловие.

  2. Аз кмета не го пропускам. Ама нова песен за него за сега не се очертава да пускам,

  3. Братчед, пропусна кмета и прасето, днес те са на найййй рахат!!!

  4. ДАСКАЛИТЕ ПРЕЗ ПРЕДНИТЕ 6 ГОДИНИ ОТ АМНЕЗИЯ ЛИ СТРАДАХА, че още тогава не са си искали извинението????

    И ако са толкова “обидени” защо не стачкуват сега заедно с другите протестиращи , ами чак наесен>>>>??? ААаа да – то сега даскалите са два месеца в платен отпуск , на море >>> и септември , когато децата трябва да почнат училище , ще им саботират уч.година. После защо на децата не им се учило >> ами как да им се учи , то даскалите ги мързи очите си да отворят, камо ли пък да преподават. Само за заплати зеят , не че са им малки , както и социалните придобивки . Ама в таз държава , от време оно само попа, даскала и полицая са раат!!

  5. КНСБ с неочаквано признание: “Какво ще получат работещите българи от актуализацията – нищо.”
    Ще получат, ще получат – сметката.

  6. Васил Маринов, който първоначално бе спряган за шеф на Държавна агенция „Национална сигурност” бе назначен без много шум за зам.-министър на Министерството на вътрешните работи, пише сайтът „Афера.бг”.
    Те припомнят, че Маринов, който е известен с прякора си „П…. Маринкин” преди години стана за смях с докладването на бившия шеф на Национална служба „Сигурност” – ген. Атанас Атанасов за залавянето на три „полски резидентури”.
    По време на управлението на ГЕРБ, Маринов, който работил в ДАНС бил изпратен за времето от септември 2009 г. до март миналата година като пълномощен министър в посолството на България в Брюксел и офицер за връзка с разузнавателните и контраразузнавателните служби на Люксембург, Белгия, Франция и Германия и структурите за сигурност на ЕС и НАТО.

    Преди да замине Маринов подписва декларация, с която потвърждава, че към онзи момент децата му са под 18-годишна възраст.
    Съгласно разпоредбите, ако децата на изпратено зад граница дипломатично лице не са навършили пълнолетие се изплащат финансови добавки.
    При завръщането му в България миналата година обаче става ясно, че Маринов е декларирал фалшиви данни, тъй като към онзи момент децата му не са били под 18 години.
    Въпреки това обаче той е усвоил въпросните средства, а за да бъде потулен скандалът се налага да върне сумата от около 15 хиляди евро.
    http://pravda.bg/kabinetat-oresharski-s-nov-chutoven-gaf/

  7. Не се бъзикай с човека.

  8. Влади, прочети го и ща разбереш, много е дълго за обяснение, защо съм го написал точно тук…

    п.п. Влади, а ти подаде ли си молба за участие в “Бардфест 2013” , защото срока изтича и пак няма да те допуснат да участваш

    1. За мене срока изтече през 2007-ма.

  9. “Синдикат ”Образование” с ултиматум към премиера

    От Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” изпратиха през медиите писмо до премиера на Република България Пламен Орешарски, което съдържа десет стъпки от законов, административен и бюджетен характер, които учителите изискват от правителството да предприеме или поне твърдо да обещае до края на месец август.

    Синдикатът заплаши със стачка, ако исканията не бъдат изпълнени.

    Организацията иска и публично извинение за реплика на настоящия министър председател, изречена преди шест години по време на учителската стачка през 2007 г.

    Публикуваме пълния текст на отвореното писмо:

    Уважаеми г-н Премиер,
    Синдикат “Образование” и българските учители все още очакват Вашето извинение във връзка с голямата учителска стачка през 2007 година. И в това си очакване Системата на образованието в България очаква и други жизнено важни национални действия от българското правителство, за да оцелее родното образование, за да запази това, което е съхранило и да превърне българската държава в по-привлекателна за младите и по-социална за техните родители.

    Образователната система очаква национален диалог и национален консенсус относно дългоочакваните промени в училища и детски градини, но преди това българското правителство, начело с Вас, г-н Премиер, трябва да докажете на България, че образованието е приоритет.

    Това може да се случи само със следните действия:

    1. Актуализиране на бюджета на МОН с необходимите 10 милиона, които националният отраслов съвет в образованието е поискал за системата. Тези средства да се насочат към дофинансиране на малките училища, които не успяха да увеличат работните заплати, според анекса!

    2. Открито да се заяви на българските учители, ученици и родители, че размерът от БВП за образование в бюджет 2014, ще бъде не по-малко от 5%. Това да се изпълни в изготвянето на проектобюджета до края на месец август!

    3. Национален социален диалог относно процесите и промените в народната просвета и създаване на национални политики относно деполитизирането на образователната система, статуса и професионализма на учители и директори, визията на учебните заведения, промяна на философията на финансиране, шанс за децата със специални образователни потребности, работата с ромски ученици и др.

    4. Преминаване на учителите към втора категория труд като професия жизнено важна за страната и като професия в огромен риск и най-висок процент на изхабяване!

    5. Да се намали броят на учениците в паралелка и броят на децата в група за качествено образование в коридор от 16 – 26 ученици! Незабавно да се изиска от министъра на образованието и науката да отмени възможността за 10% увеличение на паралелките от наредбата на МОН, защото това се прави само за повече финансови средства.

    6. Определяне на крайния срок на съществуване на делегираните бюджети и преминаване на финансиране според вида и потребностите на всяко учебно заведение за по-добро качество и равен шанс на всички български деца!

    7. Мандатност на директорската длъжност, ясни правила и изисквания към тази длъжност и излизане на зависимостта на директорските заплати от броя на учениците в училище!

    8. Директорските и учителските заплати веднага да излязат от зависимостта им към делегираните бюджети.

    9. Да се изработи истинска национална стратегия, съвместно със социалните партньори, за интеграция на ромските ученици в училище!

    10. Да се изработи национална концепция за работа с деца, които имат специални образователни потребности.

    Уважаеми г-н Премиер,

    Синдикат “Образование” и българските учители очакват вашите действия към българското образование, като Ви дават мандат да докажете, че образованието е приоритет, до края на месец август 2013 г.

    Ако учителите не видят своите очаквания, а българските деца не получат своя шанс, то Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” ще участва активно в политическата стачка през месец септември, организирана от КТ “Подкрепа”.

    http://www.teacher.bg/Article/Details/38606

    1. Това защо го написа тука?

  10. Не разбрах на това каква е идеята? Много критика много нещо. Я да видим сега началник можеш ли изприпка при баат Минчо да ти даде доку-ментацията необходима за започване на храма на сатаната? Ама за това ще продължаваш да си в прекалено масовата група на мълчаливите.

  11. „Моят гняв е Божият гняв.
    Бог използва враговете ми,
    за да ме накара да бъда
    още по- настоятелен.
    Трябва да говоря,
    да крещя и да пиша,
    докато им омръзне.”

    Мартин Лутър

Comments are closed.