Регистрираните заразни заболявания за област Ловеч в периода 08.05.-12.05.2017 година включително са 9. Случаите и предприетите противоепидемични мерки в огнищата са както следва:

Варицела – 6 случая: от гр. Ловеч – 3, от гр.Троян -1 и гр.Луковит – 2.

Остър вирусен хепатит тип “А” е регистриран за гр.Луковит-4 годишно дете, не посещава детско заведение. Противоепидемичните мерки в семейното огнище спрямо 7 контактни лица са предприети от общопрактикуващия лекар.

Остра вяла парализа е регистрирана за гр.Троян – дете на 6 години, с пъленимунизационен статус по отношение на заболяването полиомиелит.

Носителство на антитела срещу вирусен хепатит тип “С” при 35 год. мъж от гр.Троян.

Заболяемостта от ОРЗ и грип за град Ловеч се задържа ниска – 70,57 на 10 хиляди население.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), маларията е една от най-разпространените заразни болести в световен мащаб, особено в страните от Африка и Азия, откъдето пристигат емигранти и в България. След ликвидацията на тази паразитоза в почти всички страни от Европейския регион на Световната здравна организация, в края на 20-ти век започва нов подем на тази паразитоза. Засиленият мигрантски поток от тези държави към страните на Европейския съюз, включително и България създава риск от възстановяване на местната трансмисия на заболяването.

През изминалата 2016 година са регистрирани 28 случая на малария у нас. Диагнозата е доказана при 9 български граждани (1 от които е починал), 2-ма чужденци и 17 бежанци, настанени в регистрационно-приемателните центрове за бежанци в Любимец, Харманли и София. С настъпването на потенциалния малариен сезон (за България от април до октомври), се повишава рискът за заразяване на специфичните преносители-комарите и възникването на местни случаи на малария.

Инфекцията се внася в човешкия организъм, посредством ухапване от малариен комар и представлява инфекция на кръвта, предавана от комари от болни на здрави хора. Маларията е с типична клинична картина, с температурни пристъпи и ремисии между тях и при условие, че е диагностицирана, е лечима. В някои случаи заболяването прогресира, засягат се черния дроб и далака, развива се тежка анемия. Заболелите от малария, живеещи в маларийни райони често имат изграден добър имунитет и при тях болестта протича сравнително по-леко, но за хора, живеещи в немаларийни райони протичането е по-тежко, съчетава се с различни усложнения и понякога води до фатален изход.

Поради тези причини, при пътуване в тропични страни с висока заболяемост от малария е наложително да бъдат взети редица профилактични мерки за предотвратяване развитието на заболяване.

Преди заминаване в тропична страна е необходимо да се посети личния лекар, който да даде указания, относно средствата и начините за предпазване от малария и да посочи препарати и схеми за химио-профилактика и лечение.

По време на престоя се налага да се използват различни кремове и лосиони за обработване на откритите части на тялото против ухапване от комари.

Помещенията трябва да бъдат обработени с инсектицидни средства, по възможност прозорците да са замрежени!

След завръщане при всяко неясно температурно състояние е необходимо да се търси незабавно лекарска помощ и лекаря да бъде уведомен за посещението в тропична страна!

 

Във връзка с реализирането на трети етап от Национална АНТИСПИН кампания и отбелязване на 21 май 2017 г. – Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, РЗИ гр. Ловеч организира инициативи на регионално ниво с цел информиране и популяризиране на начините на заразяване и предпазване от ХИВ/СПИН сред младите хора.

В периода 08 – 31 май 2017 г. се провежда кампания за изследване и консултиране на ученици от средни училища и професионални гимназии в общинските центрове на Ловешка област. До момента са изследвани 28 желаещи млади хора в ПГСС гр.Луковит и СУ “Бачо Киро” гр.Летница.

Предстоящите изследвания са както следва:

  • ПГГСД гр.Тетевен – 17.05.2017 г.
  • СУ “Васил Левски”, гр.Ябланица – 18.05.2017 г.
  • ПГМЕТ, гр. Троян – 29.05.2017 г.

Сред изследваните млади хора се разпространяват кондоми и информационни материали.

 

Във връзка с изпълнение на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести и отбелязване на Световния ден без тютюн – 31 май, РЗИ гр.Ловеч организира информационно-скринингова кампания на тема “Тютюнопушенето – заплаха за здравето и развитието”.

Кампанията е с основна цел реализиране на ефективни превантивни дейности за намаляване фактора «тютюнопушене», създаващ риск за здравето на хората, чрез повишаване информираността на различни възрастови и целеви групи от населението и скринингово измерване на въглероден оксид в издишан въздух на пасивни и активни пушачи.

Дейностите по скрининга се извършват безплатно от Кабинет за консултиране и отказване от тютюнопушене на РЗИ. В хода на кампанията до момента Кабинетът посети гр.Луковит и гр.Летница, където извърши консултации и апаратно измерване на общо 50 служители в Общинските администрации и желаещи граждани.

Предстоящите изследвания са по предварителен план-график и както следва:

  • Гр.Тетевен – 17.05.2017 г.
  • Гр.Ябланица – 18.05.2017 г.
  • Гр.Троян – 29.05.2017г.

Експерти на РЗИ провеждат лекции с дискусии и интерактивни занимания с ученици във средните училища и професионалните гимназии на Ловешка област.

Разпространяват се информационни материали с послания по темата.