lovchancilevski19021515Павлин Иванов

Последните дни бяха забележителни за Ловеч – столицата, избрана от Васил Левски за център на революционното движение в България. По два различни пътя, стотици млади ловчалии продължиха делото на Апостола – да будят, да не забравят, да търсят, да намират в днешното забързано ежедневие ценностите, останали след земния път на един от най-великите българи.

Енергията и родолюбието на „Ловчанци“ е вече неразделна част от патриотичното настояще на Ловеч. Самоорганизиралите се млади хора в сдружение с истински идеални цели, проведе поредица от инициативи за да привлече мислите на обществото и на ловешките ученици към един забележителен живот, на един голям българин – Васил Левски.

Утре вечер, благодарение на „Ловчанци“ в столицата на Апостола ще се проведе може би най-мащабното факелно шествие правено някога в Ловеч, инициирано и организирано от младите родолюбци. Но преди да се стигне до него, до видимата страна, момчетата и момичетата от сдружението направиха нещо много по-голямо.

В продължение на повече от седмица, техни представители представиха пред учениците в ловешките училища живота на Левски. Разказаха за него, показаха защо е важен за всички нас, поднесоха достъпно и естествено смисълът на един живот, достоен да бъде наша икона.

„Ловчанци“ организираха поредица събития в Ловеч и София, чрез които набавиха необходимите им средства нужни за организирането и провеждането на факелното шествие. Сами. Без да се молят или очакват наготово. Уважение и респект!

Но последните дни бяха забележителни и с другото събитие водещо към уважението, почитта и признателността към Левски.

Замисляли ли сте се, защо Васил Левски е избрал Ловеч за своя столица?

Причината за този избор са ловчалиите живели тогава. Тяхната отдаденост на идеята, тяхната вяра в идеала за чиста и свята република, тяхната смелост и жертвоготовност.

Личностите живели в Ловеч в онези години на турски гнет са важни, значими, забележителни и са оставили своя отпечатък в историята на България и делото на Левски.

Точно това беше акцента на организираната от Община Ловеч инициатива „По стъпките на Левски“. Къщите, в които е нощувал, калдърама, по който е ходил, вратите, които е отварял в ловешките къщи. Всичко това се е случило точно в нашият град преди повече от 140 години, точно тук, в стария квартал „Вароша“.

Дяконът е намерил онези смели и родолюбиви ловчалии, на които е поверил живота, каузата и идеалите си.

Марин Поплуканов, Мария и Никола Сиркови, Христо Иванов, Малък Добри Койнов, Илия Луканов, Димитър Пъшков, Величка Хашнова, Никола Цвятков, Лукан Лилов, Христо Цонев  ..

Хората, заради чиито качества, Васил Левски е избрал Ловеч за свой град и столица на българското революционно движение.

Утре, двата пътя, по които младите ловчалии вървят към Апостола ще се съберат в едно.

Два пътя на почит, уважение и признателност към един велик българин. Два пътя водещи към личността на Апостола.

Два лъча, които утре вечер, заедно ще извървят пътя към паметника на Левски над смълчания град, озарен от искрящите пламъци на факлите.

Два пътя водещи към Него ..