Журналистката от БНР Станислава Пирчева ще представи книгата си “Живот за събуждане” на 20 февруари 2017 г. /понеделник/ в Художествената галерия в Ловеч от 17.30 ч. Представянето е със съдействието на Община Ловеч.

Официалната премиера  беше на 1 януари   в Галерия „Средец” на Министерството на културата.  Сега и ловешката публика ще има възможност да се срещне с твореца и неговата нова творба.     Творчеството на поетесата Станислава Пирчева с творчески псевдоним Ава впечатлява с многообразието на литературните форми.

„В творбите й се забелязва една добра инвенция на пластиката на поетичния изказ, което превръща поетичната идея в подвижен образ, който впечатлява с дълбочина и проникновеност”, пише за авторката поетът Бойко Ламбовски.

Станислава Пирчева-Ава е родена през февруари в Со­фия. Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охрид­ски“.

Дългогодишен репортер в Програма „Хоризонт“ на БНР, а сега водещ на предаването „Нощен Хоризонт“. Неин репортаж е сред десетте финалисти в конкурса за радио­програми „Гран при“ 2011, Union Radiophonique et Televisuelle International (URTI) — първата световна институция за радио и телевизия със седалище в Париж. Носител на редица журналистически награди — Министерство на образова­нието и науката, Съюз на учените в България, БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, ТУ София и др.

Трейнер за България по проект „Мултикултурна Европа в медиите“ с водеща организация Холандският център „Мира Медия“ и Центърът за развитие на медиите, София. Член е на Съюза на българските журналисти и на Изпълнителното бюро на Фондация „Еврика“.

Представя свои творби в литературни четения на БНР — Празници на изкуствата Аполония, Европейски дни на наследството и др.

През 2015 г. с Деница Петрова, художник илюстратор на първата й книга “Живот за събуждане”, правят изложба-експеримент – „Думи по вените“ в галерия „Артур“, София. А галеристът Поли Манева представи илюстрованите стихотворения като споделени страници от книга. “Живот за събуждане” излиза с конкурс на програма “Помощ за книгата” 2016 към Министерство на културата.

Станислава Пирчева-Ава е лауреат от Националния поетичен конкурс „Кон­стантин Павлов“ 2015. Отличена е и със Специалната награда на Славянска академия в Националния конкурс  за поетеси “Дора Габе” 2016.

„Живот за събуждане“ – сбор от стихотворения, импресии и други форми, писани през годините. Книгата, илюстрирана от Деница Петрова, излезе наскоро с конкурс на програма “Помощ за книгата” 2016 към Министерството на културата. Редактор е Камелия Кондова, издател – Румен Баросов и „Фондация за българска литература”.

„Книгата „Живот за събуждане“ е и една провокация към мен и читателите, защото да живеем в будно съзнание като че ли липсва на всички ни днес”, споделя авторката и допълва:

„Будността на съзнанието – това е човек да бъде добронамерен, да слуша вътрешния си глас, да държи връзката си с божественото, да е интуитивен, прозорлив, да се научи да живее щастливо”.

Това, което искам, е да се науча да разказвам историите на ума и сърцето в стихотворения и проза – спомени, мечти, сънища, идеи, пожелава си още Станислава Пирчева – Ава.