presqka2203162Жителите на село Пресяка, Община Ловеч, възстановиха  стар народен обичай. Нарича се „Носене на кравай на младите булки“ и е характерен за селото празник. Събитието стана на 20.03.2016 год. /неделя/, в деня след Тодоровден.

Традицията оживя в дома на Светлозар и Цецка Балачеви, които с голяма радост през цял ден посрещаха  близки, роднини и приятели на семейството. Повече от 50 жени донесоха краваи и дарове  за тяхната млада снаха Глория Балачева. Кметският наместник Валентина  Цвяткова  пожела на младото семейство Глория и Валентин Балачеви дълъг и щастлив семеен живот, изпълнен с много здраве, радост и любов, съпътстван от весел детски смях.

Обичаят се изпълнява от всички млади булки, които са минали под венчилото през изминалата година  /от март предната година до  март в настоящата /. Те събират краваи и посрещат в дома си близки, роднини и жители на селото. Денят се пада през Великденските пости, за това се готвят само постни ястия: боб, пълнени чушки, сърми и жито.  В обичая участват само жени.

presqka2203161Още от сутринта в дома на булката започват да идват роднини и близки. Старо поверие гласи, че първата жена, която донесе кравай на булката, трябва  да е с живи родители.  Всяка жена саморъчно замесва кравая си и го украсява по свой начин, най-често с фигури, изобразяващи  грозде за берекет, с цветя, пиленца и др.  С червен конец се връзва букетче здравец, цветя и банкнота за благополучие.

После украсеният кравай се подава от жената на булката, като се наричат пожелания към младото семейство. От своя страна булката задължително целува ръка на жената. След това всички сядат на трапезата.

Особена важен момент е пристигането на кръстницата. Тя се посреща с големи почести. Кръстницата дарява булката с дарове и също нарича пожелания към младоженците. След това е ред на майката на булката, лелите и всички други роднини. На трапезата се разчупват донесените краваи,  а гостите се черпят с червено вино и греяна ракия.

Събирането на краваи става през целия ден. В края на деня булката преброява донесените краваи. Колкото техният брой е по-голям, толкова семейният им живот ще бъде по-дълъг и щастлив, а и ще се родят повече деца.