eniovdenjoglav2406163Жителите на село Йоглав, община Ловеч, отпразнуваха Еньовден с ритуалното бране на билки сред природата. За пореден път те бяха организирани от Народно читалище „Пробуда 1926 г.”, като се включиха деца и самодейци от  фолклорна група „Югла”. С голям ентусиазъм те изпълниха хубавата традиция, в която лича приемствеността между млади и стари.

По покана на читалището   тази година в ритуала на Еньовден се включи екипът и десет доброволци на сдружение „Екомисия 21 век” Ловеч. Сред тях бяха и доброволците Юстина Скрупските от Литва и Федерика Граси от Италия .Те са в сдружението по проект “Свеж живот”, финансиран по програма “Еразъм +” от Център за развитие на човешките ресурси. Двете организации години наред са осъществявали  съвместни дейности по проекти с международно участие в областта на местните традиции и култура .

eniovdenjoglav2406161Ритуалът започна рано сутринта, преди изгрев слънце. Облечени в традиционни бели  облекла ,   около тридесет билкари поеха  с песни към хълмистите поляни. Знайно е, че тогава билките, окъпани в росата,  имат нечувана лечебна сила. От набраните цветя те направиха голям венец и после всички  минаха под него за здраве. Кошниците и тъканите торби  пък напълниха с букетчета от целебните цветя и треви.

Там, на босо, в росната трева  групата посрещна изгрева на слънцето с весели възгласи.  Читалищният деец  Стоян Александров покани билкарите на своето лозе, където в голям котел на саджак вреше на огън ароматен билков чай. Всички опитаха от благодатната напитка, подсладена с йоглавски мед, като похапнаха и домашни корабии и плодове. Секретарят на читалището Еленка Щерева поздрави присъстващите със свои стихове за билките и подари на чуждестранните доброволци  своята книга „За всяка болка има билка”. Ружа Батева, учител-пенсионер, разказа за местната традицията, а Митка Димова разясни свойствата на всяка билка, поставена на венеца и в кошниците.

eniovdenjoglav2406166Певците от фолклорната група изпълниха автентични народни песни. След празненството сред природата билкарите слязоха на реката, за да видят къпещото се слънце. Според преданието тогава водата става вълшебна и лековита.  Малки и големи, заедно със слънцето,   нагазиха в река Осъм, като се обливаха  с лечебната вода с вярата за добро здраве през цялата година.

Отново с песни, всички се върнаха в селото и там, на площада, извиха кръшно Еньовско хоро. Билковият венец беше закачен на центъра за здраве на всички жители. Организаторите  отново черпиха  до насита с топъл билков чай участници, зрители и минувачи за здраве.  Еньовските емоции бяха неописуеми. Билкарите от „Екомисия 21 век” имаха възможност да разгледат и музейната колекция към читалището, която ги впечатли силно.

Домакини и гости се разделиха, заредени с нови сили и обещания за още съвместни инициативи.