Жителите на село Йоглав, община Ловеч, не пропуснаха  традиционно празнуване на Трифон Зарезан, организирано от Народно читалище „Пробуда 1926 г.”

Още от сутринта селото беше огласено от песни за лозята и виното. После на площада пред кметството беше организиран „лозарски кът”, където самодейците  възпроизведоха ритуала по зарязване на лозя.

Групата мъже и жени в национални носии  пристигна с песни, пригласяни  от акордиониста Стоян Александров.  Започна зарязване на лозите, съпроводено от автентични наричания за плодородие и изобилие през годината. Жените поливаха изрязаните пръчки с руйно вино от шарените бъклици.

Имаше и дегустация на вината, които всеки извади от тъканата торба –  трябваше да се избере „Цар на виното”. След дълго разменяне на бутилки и мнения  се установи, че най-хубавото вино е на самодееца Георги Георгиев. Лично кметът на с. Йоглав Ирена Георгиева, участник в ритуала, дегустира и одобри неговото вино за „първенец”.

След това постави царската корона на главата на майстора-винар.

„Царят на виното“ благодари и почерпи за тази висока титла, след което поведе празничното хоро.

След тържествения ритуал започна „същинското” опитване на вината, много музика и народни хора. Макар изпълнена като „малък театър,традицията събра много жители на селото на едно място. Така се доказа, че българските обичаи запазват родолюбието и добротата у хората.