joglav16021429С много настроение и интересни прояви йоглавчани отпразнуваха Трифон Зарезан.

Съвместната инициатива на Народно читалище „Пробуда – 1926 г.”, Пенсионерския клуб и кметското наместничество събра участници и зрители рано сутринта на площада. Облечени в национални носии, самодейците от фолклорна група „Югла” се приготвяха около украсената магарешка каруца с впрегнатото нетърпеливо магаре на Иван  Христов. Дружината потегли начело със свещеника и музикантите.  Първата спирка беше пред местната детска градина, където учителката Диана Гатева изведе всички деца да се порадват на веселата група лозари.

16.02.14 цар лозяРитуалът се извърши в лозето на самодееца Георги Линджов, който пръв заряза лозите, а неговата внучка Ани ги поля с червено вино от малка дамаджанка. Свещеникът – самодеец  Милко Иванов поръси лозите със  светена вода за берекет, а хората – за здраве. Стопанинът обясни символиката на зарезанската традиция с вяра, че тя ще бъде продължена в бъдеще от сегашните деца и ученици. На ритуала присъстваха също  много жители на селото, между които най-възрастният самодеец и най-известен лозар – 84-годишният Иван Димитров.  

За цар на лозята бе избран и коронован Георги Димитров, най-якият  мъж  в селото и голям производител на вино и ракия. Той получи също грамота и бутилка червено вино в дар.

С музика и песни празнуващите потеглиха към пенсионерслия клуб, където бяха посрещнати с пита и шарена сол от кметския наместник инж. Ценка Дойчева, облечена в пищна автентична йоглавска носия. Веселието продължи с ядене, пиене, музика и български хора. Организаторите се бяха погрижили за веселото настроение на присъстващите, като им поднесоха много забавни игри и викторини, които неусетно се преляха от зарезански в светивалентински. Не мина и без дегустация на домашните вина на местните производители, за което бяха присъдени грамоти за първо, второ и трето място за най-хубаво вино. А за най-малки лозари на годината бяха провъзгласени и закичени с лозови венци 5-годишните Анелия Линджова и Кристиано  Щерев.