ovca2304141Иво Райнов

В саркастичния разказ „Това се случи в Лампадефория“ Светослав Минков разказва за митична държава, чиито управници намерили чуден  лек срещу задушаващата икономическа криза. Превърнали гражданите в тревопасни овце, които спестявали разходи и щедро давали вълна. С печалбата държавата се замогнала и както казва авторът „всички ядяли чер хайвер и заминавали на оня свят с луксозни коли“. Неволно се сещам за тази история винаги, когато чуя, че някой управник реши да повиши настрига на руно от своите граждани. Конкретният повод е кампанията на ловешката местна власт, воглаве с кмета, за въвеждане или повишаване на куп облози. Мисля си как ли би звучало сърцераздирателното обръщение на лампадефорския управник Бодил III от устата на нашия градоначалник господин Казанджиеви той III-ти (мандат).

„Лампадефорци (пардон ловчалии) ! Световната криза шествува като зла чума по цялото земно кълбо. Тя не пожали и нашата хубава община, която преживява дни на тежки изпитания. Празните железни каси в държавната хазна напомнят надгробни на нашето някогашно  благополучие. В днешния трагичен момент отечеството се нуждае от хора с несъкрушимо самообладание и с твърда вяра в щастливото бъдеще. . Бедни граждани на Ловеч! Не жалете и последното петаче, щото да се напълни хазната. За да има пари за нови административни гафове, управленска ленивост и приятелски бонуси. И най-вече за разцъфтяването на нашия обрулен град.Ще разцъфне , вярвайте!“

Вярно местните управници не могат да превърнат хората в овчици за да богатее общината от тяхното всеотдайно руно. Но могат да им вдигнат данъците, таксите и да сложат цена за ползване на иначе обществени блага. Вън от паралелите и със съвсем сериозен тон казвам, че не съм съгласен с неоправданото облагане на ловешките граждани с по-високи задължения за ползване на комунални услуги и права. На предстоящото заседание на Общински съвет кметът предлага увеличение на редица местни такси за административни, културни, туристически услуги и повторно разглеждане на наредба, с която се увеличават данъците върху сгради и превозни средства. На предходното заседание вече е одобрено предложението за доста широка синя зона и заплащане правото за паркиране в централната част на града, дори и за живущи в тази територия.

Мнозина ще кажат, че увеличенията са символични, а част от тях са за разрешителни режими или посещения на културни институти, които са рядкост за обикновения гражданин. Въпросът не е в сумите, а в принципа, мотивите, необходимостта и последствията. Увеличаването на налозите е неприемливо и ненавременно по няколко причини.

1.Приложените калкулации са неубедителни и отчитат разходи, които в много случаи нямат отношение към подобряване качеството на предлаганата услуга. Например в калкулацията на таксата за посещение на Деветашката пещера е включена охрана, която всъщност пази  прилежащия мост, а не пещерата. Още повече, че събраните десетки хиляди левове през миналата година потънаха в дебрите на бюджета  вместо да бъдат употребени за благоустрояване и инфраструктурни подобрение в обекта.

2.Срещу увеличените налози, гражданите няма да получат по-добро обслужване или качество. Например увеличаването на данъка върху превозните средства няма да е съпроводен със заделяне на повече ресурси за подобряване уличната инфраструктура. Тоест моите съседи ще плащат повече, но ще си трошат колите в незаличимата дупка на улица „Стефан Караджа“, дикисанци ще стигат до домовете си по пътна инфраструктура от селски тип, а жителите на „Младост“ ще продължават да мечтаят за тротоари.

3.Увеличените такси няма да бъдат съпроводени с разширяване на услугата. Какво ново ще видят с дата 1-ви май посетителите на Ловешка крепост или зоопарка?

4.Увеличенията се предлагат в условия на ниска инфлация и непроменени разходи за предоставяните услуги. Кое точно нарастна в себестойността на издаваните разрешения и технически и граждански документи?

5.Пристъпва се към увеличение на налози в условия на замразени доходи вече пет години. В икономически стагнираща община без обозрими изгледи за съживяване и развитие. При потресаваща демографска деградация и прогресивно намаляващо население. Със зле прикрито намерение да се запази нивото на събираемост, но разпределено на по-малко хора.

За всеки запознат със социално-икономическата ситуация в нашата община е ясно, че причините за кампанийното увеличение на налозите и таксите са меко казано неудобни. Например неудобно е да признаем, че бюджетът е все по-напрегнат от ограничените местни приходи и неразумните разхищения. Неудобни са признанията, че от бюджета се плащат почти милионни санкции  за нарушения по европейски проекти. Неудобни са плащаните от бюджета тлъсти хонорари на приближени консултанти, независимо, че кметът поддържа на заплата многобройна дирекция „Проекти и програми“. Неудобно е, че някой увеличения трябва да компенсират прогресивно нарастващи административни такси за несвършена работа от администрацията. Неудобно е, че част от увеличените такси се насочват към приятели поставени на общински хранилки с най-високи протекции. Всички тези пари се плащат от бюджета, всички  увеличени такси и данъци влизат в бюджета. Аритметиката е за първокласници. Иначе кметът е подписал пространни, но неискрени обяснения за нуждата от по-голям настриг на местното гражданство.  В патетично-демагогски тон, също като обръщението на Бодил III.

Въпросът не е за моята позиция. Тя ще бъде недостатъчна. Кметът има своите вернопоклоници, готови да гласуват всяка идиотия. Има удобно разсеяни юристи, които му помагат дори с цената на закононарушения. Има близък областен управител готов да разпъне чадър над всяко юридическо недоразумение на общината, стига да е угодно на кмета..

Въпросът е за лампадефорците, които май изпитват приятен гъдел от все по-близкия до кожата настриг на руната.

2 коментара

  1. Аз пък се чудя кога ДАНС ще влезне и в ловешката община.

  2. Защо не напише нещо за икономическата политика на Симеон Дянков,чието управление възхваляваше ?

Comments are closed.