obs100613BПавлин Иванов

От официалният сайт на Общински съвет четем меко казано неграмотно, неадекватно и потресаващо решение на Председател Тихолов. Както вече ви информирахме, група съветници са внесли искане за провеждане на извънредно заседание на Общински съвет Ловеч относно състоянието на ловешкият Зоопарк и случаят Алонсо, придобил международна слава с абсурдността си.

По закон, Председателят на Общински съвет, независимо кой е той, трябва да насрочи в 7-дневен срок извънредното заседание, след като такова е поискано от над 1/3 от съветниците. Ако Той не го направи, самите съветници могат да свикат такова и без разрешението на Председателят им.

Тихолов отказва да свика заседание, защото някаква зала била в ремонт!

Публикувам 1:1 самият текст, който вероятно е сътворен от самият Председател:

 „  ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЛОВЕЧ

ОС-674/11.08.2014 г.

СЪОБЩЕНИЕ

Поради ремонт в заседателната зала на Община Ловеч от 01.08.2014 г. до 31.08.2014 г. е невъзможно провеждането на заседания на Общински съвет-Ловеч и други мероприятия.

 Тихол Тихолов /п/

Председател на Общински съвет-Ловеч“

 

Както виждате, кратко и ясно! Поради ремонт на залата си, Общински съвет няма да решава никакви проблеми на община Ловеч, защото залата Му е в ремонт?!?!

От така написаното съобщение следва извода, че заседание на Съвета може да се провежда ЕДИНСТВЕНО в Неговата зала. Ако върнем лентата назад и следваме логиката на Председател Тихолов, първото заседание на Общински съвет Ловеч, което се проведе в салона на Ловчанското читалище е незаконно!

Все пак, хубавото е, че мнението на Председател Тихолов, пък бил той и юрист?!?, няма никакво, ама никакво значение!

Човек на каква възраст може да измисли подобно обяснение, няма да коментирам. Ще припомня текстовете от Закона за местното самоуправление, които Председател Тихолов или не познава или има някаква извънредна причина за да не спазва.

Много важно е да припомня, че за втори път, след като това се случи миналото лято, Тихолов отказва да свика заседание на местния парламент, с което брутално нарушава ЗМСМА. Миналогодишната издънка, за която никой не му потърси отговорност беше, че съветниците са в отпуска!?!?

Как е разбрал това, след като няма официален документ за това, не става ясно. Най-вероятно Тихолов е гледал на боб или леща и така е стигнал до гениалният си извод, че съветниците са в отпуска, пък какво гласи закона, на кой му пука.

Свикването на заседание става с покана. Кой ще отзове на нея е много различен въпрос, който не е в компетенцията на Тихолов, но тогава, така и не се намери никой съветник, който да му потърси сметка, защо нарушава ЗМСМА!

Ето извадка от Закона:

„Чл. 23.

(4) (Предишна ал. 2 – ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Общинският съвет се свиква на заседание от неговия председател:

1. по негова инициатива;

2. по искане на една трета от общинските съветници;

3. по искане на една пета от избирателите на общината;

4. по искане на областния управител.

(5) (Изм. – ДВ, бр. 69 от 1999 г., в сила от 03.08.1999 г., изм. – ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г., предишна ал. 4, изм. – ДВ, бр. 69 от 2006 г.) В случаите по ал. 4, т. 2, 3 и 4 председателят на общинския съвет свиква заседание, което се провежда в 7-дневен срок от внасяне на искането. След изтичането на този срок, ако заседанието не бъде свикано от председателя, то се свиква от вносителя на искането и се провежда в 7-дневен срок от свикването.“

 

Тези текстове от ЗМСМА определят начина на свикване на заседание.

 

Според Правилника ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ, НЕГОВИТЕ КОМИСИИ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МУ С ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ЗА МАНДАТА 2011-2015 ГОДИНА

 

“Глава седма

ЗАСЕДАНИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

Раздел I

Организация на заседанията

Чл. 72. (1) (изм., решение № 430/25.07.2013 г., в сила от 16.08.2013 г.) Общинският съвет се свиква на заседание от неговия председател/зам.-председател, определен по реда на чл. 23, ал. 4.:

1. по негова инициатива;

2. по искане на една трета от общинските съветници;

3. по искане на една пета от избирателите на общината;

4. по искане на областния управител.

(2) Искането за свикване на заседание на общинския съвет по ал.1, т.2, 3 и 4 се представя в писмена форма и се придружава с проект на дневен ред.

(3) В случаите по т.2, 3 и 4 на ал.1, председателят е длъжен да насрочи заседание в 7-дневен срок от внасянето на искането. След изтичане на този срок заседанието се свиква от вносителя на искането и се провежда в 7-дневен срок от свикването.

(4) Заседанието на общинския съвет се свиква с писмена покана, в която се определят деня, мястото и проекта на дневен ред и се придружава с необходимите материали.

(5) Поканите се изпращат не по-късно от 5 дни преди датата на заседанието.

(6) По изключение, уведомлението може да се направи и в по-кратък срок, но не по-малко от 3 дни преди заседанието”

 

 

Да обърнем внимание на цитираната т. 4, в която се казва просто и ясно:

„4) Заседанието на общинския съвет се свиква с писмена покана, в която се определят деня, мястото и проекта на дневен ред и се придружава с необходимите материали.»

Което в прав текст означава, че всяко място посочено в поканата може да бъде домакин на заседанието на Общински съвет Ловеч!

Т.е. може за място да бъде посочена Крепостта, Читалището, зала 109 в Дом Преслав, Зоопарка и което и да е място!

 

Но това, Председател Тихолов няма от къде да го знае, защото очевидно не познава текстовете, които самият Той е гласувал.

 

Та, въпросът ми към уважаемите общински съветнци е:

До кога ще търпите Председателят Ви грубо да погазва ЗМСМА и вашият правилник?

Ако вие не държите на спазването на правилата, много ми е интересно с какви очи искате от нас да си плащаме данъците, да спазваме общинските наредби и да ви даваме заплати?

23 коментара

  1. В този сайт постоянно има технически грешки при бързото писане.Включително и в постове или
    дописки на представляващия ТД-собственик.Техническата грешка не доказва авторството.
    Инак от полемиката ни разбрах смисъла на поговорката”Котка никога не пада по гръб”А колкото до приятеля ми,каквото и Ваше виждане за негово лице да ми покажете,не ми пука,а не само на мен,а и на значима част от ловчанлии,които го познават.Тях едва ли ще ги смутите.

  2. Author

    Уважаеми г-н Тихолов, първо, хубаво е да пишете със собственото си име, макар работното ви време да е предназначено за друго 🙂
    Хубаво е също, изпадайки в състояние на раздвоеност, да четете това, което пишете, защото за пореден път се издавате като пишете Анонимно. Да, “…тази черна тениска стои на гърба ми постоянно..”.

    Не ми се заяжда и не ми се занимава с вас тук. Каквото съм мислил съм го написал и го пиша всеки път, когато сметна за нужно. Знаете, че каквото смятам за правилно и съобразно закона ще направя, и рано или късно, всичките ви дейности ще станат публични и ще покажа истинското ви лице.
    Дотогава си пишете анонимно, опитвайте се да манипулирате ловчалии, играйте си игричките, свободен човек сте и пишете в свободен сайт.

    Моля, уважаемите читатели да прочетат този пост и да обърнат внимание на думите “на гърба ми” 🙂
    “Анонимен

    26.08.2014 на 15:09 (UTC 3) | Изтрий | Spam | (Промени коментара) Link to this comment

    Не знаех за такова деление на заседанията ,на официални и неофициални.Човека го познавам и сме приятели.И много добре знам,че сте го снимали и на други заседания на общинския съвет.Вече не зная на какви-официални или не.Но дори веднъж в сайта Ви видях и снимка на председателя с нормална,изпрана и изгладена риза.Но само веднъж.Твърдите ли,че тази черна тениска стои на гърба ми постоянно ,откакто е започнал да води заседанията на съвета?!”

    Павлин Иванов
    “Ловеч днес”

  3. Най-после някой да ми отвори очите откъде идват постоянните издънки на Председател Тихолов.Явно човекът не пита експертите!

    1. Author

      Факт!

      Павлин Иванов
      “Ловеч днес”

  4. ЦИТИРАМ ЕДНО МЪДРО ИЗРЕЧЕНИЕ ОТ ДОПИСКАТА:
    “Как е разбрал това, след като няма официален документ за това, не става ясно.Най-вероятно Тихолов е гледал на боб или леща и така е стигнал до гениалният си извод…”
    Що е официален документ и какво има предвид авторът,претендиращ за познаване на зоконите, под този термин?!Отговаря чл. 179 от ГПК ал.”(1) Официален документ, Е издаден от длъжностно лице в кръга на службата му по установените форма и ред…”Едва ли за общинските съветници може да има/за всички тях/такъв документ ,че са или ще бъдат в отпуск.Те работят в различни предприятия,учреждения,или в собствен бизнес.Значи ли това,че за всеки от 33-мата е следвало да се изиска от директорите им “официален документ”? Или информацията за това простичко маже да бъде получена чрез едно запитване за дните в отпуск към всички съветници и списък с данните по запитването,което разбира се не е официален документ,но решава въпроса и без БОБ И ЛЕЩА.

    1. Author

      Уважаеми Анонимен, за съжаление, отново не сте разбрали смисъла на ЗМСМА, както и на Правилника за работа на Общински съвет. Моля, прочетете ги. Ако го направите, ще разберете нещо удивително просто:
      1. Никъде няма текст, който да третира размислите на един Председател и неговото лично, доста често, видно от практиката, сбъркано мнение.
      2. Когато се свиква заседание, не е необходимо да се търси предварително съгласие или летните или зимни нагласи на съветници за това, дали им се ходи на работа или не.
      Ако не сте съгласен, моля, оборете ме, като ми представите какво запитване е правил ВСЕКИ път за ВСЯКО заседание въпросният Председател, преди провеждането на заседание.
      3. Закона е за това за да се спазва, а не някой, независимо кой да прави свой си анализ, пък особено ако този някой е Председател. Ако първият сред равни не го е разбрал все още, няма за кога, мандата свършва.
      4. Без боб и леща няма как някой да предвиди кой ще дойде и кой не на заседание. Заседание просто се свиква, затова си има процедура, и на базата на поканата към съветниците, всеки може да реши сам за себе си дали да г посети или има по-важна работа. Ако някой съветник не отиде на работа във въпросния ден, има предвидени процедури за санкции и няма абсолютно никаква драма.

      5. И да, авторът има претенциите да познава добре законите, макар и да не е юрист. Затова и авторът, за разлика от Председателя на Общински съвет Ловеч, не се изживява като всезнаеш, а преди да напише нещо, чете и пита тези, които определено знаят. Мисля, че няма нищо срамно човек да чете или да пита експерт, когато не е компетентен или несигурен в разсъжденията си.

      В противен случай, какъвто е случаят със смешното решение на Председателя по отношение на невъзможността за провеждане на заседание, защото видите ли, някаква зала била в ремонт, авторитетът на Общински съвет Ловеч се срива всеки път, когато някой егоцентричен тип си отвори устата или подпише подобно несериозно решение.

      Ако имате още въпроси, на ваше разположение съм

      Павлин Иванов
      “Ловеч днес”

  5. Ще се потретя,може би,но пак ПРЕДЛАГАМ : сменете снимката на председателя с тая черна тениска и ланец.”Неговите хора” го”отлюспиха”,а и той отдавна заяви,че не иска да има нищо общо с Б.Б.

    1. Author

      Уважаеми Анонимен, не виждам никаква връзка между черната тениска и политическата принадлежност или НЕпринадлежност. Снимката е направена от мен, на официално заседание на Общински съвет, на което повече от очевидно този човек с тази тениска води заседанието.
      Не виждам какво ви притеснява?
      Така е сметнал човека, че трябва да представлява тези, които са го избрали на официално заседание, така е отишъл. Външният му вид си е абсолютно негова работа и не смятам, че вие или аз можем да държим сметка за разбиранията му за естетика или усета му за това какъв ланец или какъв потник да си сложи.
      Знаете нашата поговорка: “По дрехите посрещат, по акъла изпращат”. Убеден съм, че можете да съпоставите двете части на поговорката с лицето от снимката.

      Павлин Иванов
      “Ловеч днес”

    2. Не знаех за такова деление на заседанията ,на официални и неофициални.Човека го познавам и сме приятели.И много добре знам,че сте го снимали и на други заседания на общинския съвет.Вече не зная на какви-официални или не.Но дори веднъж в сайта Ви видях и снимка на председателя с нормална,изпрана и изгладена риза.Но само веднъж.Твърдите ли,че тази черна тениска стои на гърба ми постоянно ,откакто е започнал да води заседанията на съвета?!

  6. Мили ми смешници, драги ми партийни подлизурковци, уважаеми драскачи, ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    Ей, това имам да ви кажа!

    P.S. По-недосетливите от вас да си го прочетат между редовете!

  7. Поредна победа на ПП ГЕРБ в обществен интерес в Ловеч! Истината за престъпленията на кмета в зоопарка ще бъдат разкрити! Въпреки процедурните смешки разиграни от лицето Т.Тихолов ЗАСЕДАНИЕ ще има!!!
    ПОКАНА от ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ!!! На основание чл. 23, ал. 4, т. 2 и ал. 5, изр. второ от ЗМСМА и чл. 72, ал. 1, т. 2 и ал. 2, ал. 3, ал. 4 и ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 година, свикваме Четиридесет и шестото заседание на Общински съвет – Ловеч на 26 август 2014 година от 17,00 часа в Приемната на община Ловеч в Барокова къща, ул. “Търговска” № 29 при следния Проекто-дневен ред:
    1.Изслушване пред Общински съвет – Ловеч на кмета на община Ловеч за предприетите действия и разпоредената от него проверка по случая с убития ягуар Алонсо.
    Вносители, съгласно Искане с Вх. № ОС – 674/11.08.2014 г. до Председателя на Общински съвет – Ловеч

    1. При образувана от прокуратурата и неприключена още преписка за случая”Алонсо”,по която е привикван и кмета на Общината,едва ли съветниците от ГЕРБ или от която и да било друга група в общинския съвет са органът,който”ЩЕ РАЗКРИВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КМЕТА В ЗООПАРКА”В България все още действа Конституцията и въведеният с нея принцип на разделение на властите на ЗАКОНОДАТЕЛНА,ИЗПЪЛНИТЕЛНА И СЪДЕБНА.Не виждам мястото на ГЕРБ в това изброяване.

  8. Ха!Ами то не било много лесно да се намери зала за свиканото от “герберите” извънредно заседание на общинския съвет в това време на отпуски и ремонти.Оказва се,че определеното в поканата на 11-те гербери място за заседанието – салона на Ловчанското читалище също е в ремонт/но никой от свикващите заседанието не е проверил това/и едва благодарение на кмета е разрешен въпроса и сесията ще се провежда в приемната на Община Ловеч в бароковите къщи.А и доста от съветниците са в отпуск в различни краища на страната и извън нея.А събирането на кворум от поне 17 съветници е условие за провеждане на заседанието?!Ами сега?!

  9. Алоу,абе тоя неграмотен юрист ,Председател Тихолов,същият ли е дето спечели лично дело по достъп до обществена информация срещу Данчо Заверджиев,или е тоя Председател Тихолов,срещу аргументите на който общински съветник Ирина Митева загуби две административни дела в административния съд в Ловеч по случая с промяната в състава на Съвета на директорите във “В и К”АД Ловеч ?Ако е същия,мисля,че не е чак толкова неграмотен.

    1. Анонимен, може ли да коментираш тази ситуация със свикването на съвета. Интересно ми е да прочета безпристрастно мнение, а не предубедено такова.

  10. Влетял в кенефа рано сутринта
    от нуждите естествени напънат,
    установих – най-мазните лайна
    не искат и не искат да потънат!
    Три пъти пусках пустата вода,
    ала накрая “стоплих”, дет’ се вика –
    закон универсален е това
    за родната лайняна политика…

  11. Просто Павлин го мързи да слага пълния член.

  12. Добре де, председателят като е отказал свикване умниците от ГЕРБ, които са внесли предложението, какво ги бърка да се “самосвикат”, те добри юристи и писачи на фейлетони си имат? Що като заприиждат избори се наблюдава една странна активност да се “решават проблеми”? Бившият председател на съвета все порядъчно и по закон ли действаше?

    Много е забавно да четеш как, според хората, за проблемите са виновни “ГЕРБ”, “БСП”, “БКП”, марсианците и т.н. само не и други хора. За проблемите винаги са виновни хора, които имат имена. Останалото е начин на тъпанарско, според мен, мислене.

    Иначе си е съвсем редно да се разнищи “Alonso cause” и всеки виновен да си понесе отговорността. Дали кмета ще го изслуша съвета или дядо Господ е все тая. Важно е като го изслушат да има решения и действия, та тази дивотия да не се повтори, не дай Боже да се мултиплицира.

    П.С. Павлине, пълният член на много места силно куца. Отдавам го на бързото писане.

  13. Честит Празник!
    Да перифразирам Марк Твен: “Ако форумите решаваха нещо щяха да ги забранят.”

  14. Залата като е заета, то клетката на Алонсо е свободна – да заседават на воля.

  15. Павлинеее, прав си ! Ама наближават изборите и ми се струва. че пак се дупиш на ГЕРБ !

  16. Политическия номад тихол си остава поредното червено говно, което в момента се използва от БКП и им замазва простотиите, както през последната 1 година!

  17. Съобщението на г-н Председателят на ОбС Ловеч е както се казва “трепач”, “кърти миФки” и все в тази посока.

    Само че г-н Председателят е напълно прав. В условията на тотално партийно робство и тотално присъствие на партийни общински съветници в ОбС Ловеч – друго няма как и какво да е. Какъв ЗМСА, какви 5 лева? “Тук се слуша мойта воля, аз съм капитан”. Наздраве!

    Да не говорим, че все по-благодарните гражданя и драгите селяни на следващите “избори” отново ще подкрепят партийните листи. А там както знаем, на все по-благодарните роби може да им пробуташ и отстреляният Алонсо… и него да го изберат. Нищо, че е умрял. Я що общински съветници са все едно умрели и по цели 4 години никой не знае дали могат да свържат и две прости изречения. Обучени са като “кучето на Павлов” да натискат едни бутони и … до там.

    Ако г-н Председателят на ОбС Ловеч беше се позамислил малко, току виж се сетил, че на практика общинските съветници НА ГЕРБ /това е оксиморон според ЗМСМА/ не са внесли точка с Проект за решение, а са поискали “изслушване” на г-н Кмета на Ловеч. Доколкото ми е известно – за едното изслушване не е необходимо да се насрочва извънредно заседание на ОбС, а г-н Председателят би могъл да им уреди една среща с Кмета, па да си го изслушват. Биха могли и по ЗДОИ да получат информацията.

    Но, нека не забравяме, че това все пак са общински съветници НА ГЕРБ, което обяснява всичко. А и г-н Председателят все пак беше в избирателната листа на Герб – което пък дава отговор на всичко!

Comments are closed.