na v.PirgosИ през хубавата, топла, дълга, златна есен на 2015 туристите на ТД”Стратеш”, верни на столетните си традиции, проведоха много срещи с планината и прекрасната природа на България.

Ежемесечната Зелена неделя през месец октомври бе в изтръгналите възторга на Вазов тетевенски околности. “Ако не бях дошъл в Тетевен, и аз щях да остана чужденец на Майка България.” Посетени бяха връх Трескавец, връх Острич с параклиса “Покров Богородичен”, еко-пътека: “Под пръските на водопада”, местността Костина, лобно място на Бенковски и с.Рибарица.

През месец ноември неделният ни поход бе от уединения и тих Зелениковски манастир и срещата с неуморната му пазителка баба Дана през х.Яворова лъка, Природо – научния музей в с. Черни Осъм до Троянския манастир.

Участие в тези прояви взеха над 80 туристи от всички възрасти, от най-малките внуци до доайените на дружеството като Донка Павлова и Райна Мирчева.

 

nad TetevenПо-големите туристически прояви през есента бяха: 3-дневна екскурзия в Северозападна България, духовни и природни забележителности, 5 -дневен поход по билото и върховете на Централен Балкан по маршрут: х.Соколна, х.Тъжа, х.Рай, х.Васил Левски от 19 до 23 септември и два двудневни походи до х. Амбарица на 17-18 октомври, прочута с енергичната си хижарка Ема Гатева и до живописно кацналата на билото х. Мазалат и легендарните Пеещи скали на 14 – 15 ноември. По време на походите бяха изкачени върховете: Ботев – 2376 м., Голям Купен – 2169 м., Амбарица – 2166м.

Походите минаха в чудесно, слънчево, тихо и топло време и многобройните участници в тях се насладиха на есенните губери на горите, сребърно-златните треви и великанските гледки на север и на юг от билото на Балкана.

 

manastir 7-te prestolaВ Северозападна България посетихме 6 манастира, от известния на всеки българин Черепишки манастир, популяризиран още от Алеко Константинов, препоръчал го на Иван Вазов и завинаги влязъл в литературната ни история, през манастир “Седемте престола” край Своге, четвъртия по големина в България – Клисурски манастир, съграден от клисурци, но намиращ се край Берковица, през Лопушанския манастир до Монтана и Чипровския, католически манастир та чак до най – северозападната точка на България – Раковишкия манастир, построен на границата със Сърбия, с чудно изписана църква от XII век. Разгледахме и 2 крепости: известната на всички Белоградчишка крепост и прекрасно експонирания по европейски проект Археологически комплекс “Калето” край Мездра – 70 вековен кръстопът на цивилизации, разказващ за човешката история от медно-каменната епоха, римската и тракийската епоха до Средновековието. Потопихме се и във фантастичния свят на 2 от многобройните пещери в региона: Магурата -“Долната земя” от приказките с уникалната си галерия от над 700 скални рисунки и слънчев календар, считана за най-голямото находище на праисторическа монохромна наскална живопис в Европа и новооткритата пещера “Венеца” край видинското село Орешец, една фантастична подземна феерия от цветове и кристали.

na h.MazalatПоследната за сега проява бе традиционното ни участие в карнавала, празник на х.Момина поляна на 28 -29 ноември, 2015 с група от 30 души. Нашитe туристки Цветелина Бенева и Миглена Цветанова спечелиха 1 място на карнавала с най-атрактивни костюми и участие. Част от групата изкачи в мъгливо време и връх Картала – 2033 м.

Предстои една много интересна Зелена неделя на 6 декември – обиколка по скалните венци над града и възстановените по проекти на ТД”Стратеш” туристически пътеки до пещерите на Баш Бунар и по хълма Стратеш, както и последен за годината поход до нашата хижа “Дерменка” на 19-20 декември.

Каним всички ловчалии и гости на града да се включат в Зелената ни неделя. Сборен пункт 9.30ч. пред театъра на 6 декември, 2015.

kym Mazalat 2Традиционният новогодишен бал на туристите от ТД”Стратеш” е на 12 декември, 2015 г.

текст: д-р Дарина Петрова    

снимки: Мариета Колева, Тамара Иванчева, Биляна Вълчева, Христина Рускова, Дарина Петрова – туристки от ТД”Стратеш”