pdi2206151Емилия Герганова, част от Местната гражданска инициатива, обявила се против кетъринга в детските градите в Ловеч, получи почетна грамота от ПрограмаДостъп до информация” /ПДИ/. Това стана на 14-та церемония за връчване на награди по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември. Отличието е за активно използване на Закона за достъп до обществена информация за постигане на по-голяма прозрачност в политиките и ефективно гражданско участие в процесите на взимане на решения на местно ниво.

Наградите на ПДИ за 2016 година се връчват в шест категории.  В категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация” наградата „Златен ключ” бе присъдена на  Мариета Сивкова от Ямбол  за последователно и упорито упражняване на правото на достъп до информация за преодоляване на негативни тенденции, свързани с прозрачността на местно ниво, използвайки всички механизми на Закона за достъп до обществена информация, включително защита на правото си в съда.

В категория „Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация” наградата е за сдружение „Фенове ЗА българския волейбол“ и се присъжда за активно използване на ЗДОИ за постигане на по-голяма прозрачност в процеса на управление и администриране на волейболния спорт.

Почетните грамоти в тази категория са за Дружество за защита на животните – Варна, и Неформална гражданска група „Силистра диша“.

В категория „Най–добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация” златния ключ получи Спас Спасов, кореспондент на в. „Дневник” и „Капитал” във Варна. Той е отличен за последователно и резултатно използване на ЗДОИ в разследването си за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети, в рамките на което подготвя серия от аналитични статии.

Почетни грамоти са получили  Цветелина Йорданова от  Медиапул , Генка Шикерова от Нова ТВ и Таня Петрова от в. „Сега“.

В четвъртата категория – „Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани” награда „Златен ключ” е присъдена на  Община Сливен  за високото ниво на активна прозрачност и своевременното и ефективно изпълнение на задълженията по ЗДОИ, включително въведените с измененията от края на 2015 г. РИОСВ – Пазарджик, е с почетна грамота.

Антинаградата „Катинар” е за Държавна агенция за бежанците при МС за упоритото игнориране на задълженията по ЗДОИ за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата, за неотговарянето на заявления за достъп до информация, подадени по електронен път, за липсата на бюджети и финансови отчети на страницата на институцията. „Срамота” получава Община Елин Пелин  за неизпълнение на задълженията по ЗДОИ, свързани с активната прозрачност и за продължаващата тенденция на мълчаливи откази по заявления за достъп до информация.

Антинаграда „Вързан ключ” за най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация   се присъди на Комисията за енергийно и водно регулиране за искането за присъждане на съдебни разноски по дело, с което се отменя мълчалив отказ на агенцията и след фактическо произнасяне по заявление за предоставяне на търсената информация на заявителя.

Тази година церемонията по връчване на наградите бе в Литературен клуб „Перото“ – НДК.

1 коментар

  1. Господ ли трябва да накара кмета и областния управител да ми отговорят на молбите? Питам понеже съм писал по въпроса и до Европейски обмудсман същата тази институция която следи дали евроПейските институции си вършат работата и резутат никакъв.
    http://vladilovech.free.bg/ou2016_05_30.jpg
    http://vladilovech.free.bg/olv2016_05_30.jpg
    Явно и в това отношение аз трябва да оцелявам в османския съюз на евроПейските републики където всеки страдащ от комуНистическо полудяване голям началник.

Comments are closed.