oblast1005131За съвместна проверка от всички контролиращи институции на дърводобивните фирми призова областният управител Милко Недялков

Всяка една община, дори всяко едно село на територията на ловешка област, трябва да знае, кой има законно разрешение(позволително), за извършване на сеч на дървесина своята територия. Това може да стане, чрез електронна система за осведомяване между кметовете, кметските наместници и дирекцията по горите. Идеята бе предложена от областният управител на Ловеч Милко Недялков на работна среща, организирана от областната администрация, с участието на представител на всички общини от областта и структурите на КАТ, РДГ и пътното управление.

На срещата бяха докладвани резултатите от извършената проверка на мостовите съоръжения от републиканската инфраструктура, направена преди време от специална междуведомствена комисия. В момента тече подобен преглед на техническото и експлоатационно състояние на мостовете от общинската инфраструктура. След приключване на проверката да бъде създаден регистър на потенциално-опасните мостови съоръжения на територията на областта, разпореди губернаторът.

Състоянието на черните пътища и неправилната им експлоатация също са сериозен проблем. Контролът по преминаването на товарни пътно-транспортни средства е от страна на общините, тъй като полските пътища са общинска собственост. Издаването на т.нар. право за достъп на лица и превозни средства в дърводобивните територии от кметовете по села и кметските наместници дава възможност за контрол на определена територия и нейната експлоатация. Обособените горски пътища, предназначени за дърводобивни цели са държавна собственост и са под стопанисването на РДГ-Ловеч, като те са с особен състав и вид. Нормативната уредба за опазването на земеделските и полски пътища е стара и санкциите, предвидени в нея са нищожни – това заяви инж. Полина Митова от РДГ-Ловеч.

Липсата на контрол по действащия закон за горите създава високо ниво на незаконна сеч. 416 са актовете, съставени от горските стражи от началото на годината на територията на област Ловеч. Контролът по сечта и извоза на дървесината, който осъществява регионалната дирекция по горите, е от сечищата до временните складове. След претоварването горските инспектори могат да проверяват за изрядна челна маркирация и превозен билет, съпътстващи натоварената дървесина. Превозният билет да съдържа финансови реквизити с ясна обосновка за продажна цена и ценообразуване, като контролиращ орган да бъде НАП, предложи още инж. Митова.

Наемането и обособяването на квалифицирана работна ръка, ниския контрол от страна на инспекцията по труда, както и неспазване на Закона за безопасни условия на труд са част от текущите проблеми в дърводобивния бизнес. 

За обща институционална проверка призова Иван Грънчаров-кмет на гр. Луковит. Проверки за произхода на дървесината, ценообразуването, признатите разходи за добив, както и осветляване на фонд работна заплата са част от мерките, предложени от луковитския градоначалник. Ограничаване на дърводобивния процес през уикендите по време на ловния сезон, както и по време и след дъждовни дни са другата част от мерките, предложени от г-н Грънчаров на срещата.

Като проблем от съществен характер са и конете, използвани в дърводобива. Контролът върху тях е изключително занижен, както и рестриктивните санкции. Чипиране на всички коне на територията на страната е трябвало да приключи до края на 2011г., каза Кольо Кацаров – зам.-кмет на Община Троян.

Като спешни мерки и законови промени, областният управител Милко Недялков предложи:

  • Електронно осведомяване на общините за издаваните разрешителни за добив на дървесина и обмяна на информация за извършващите дърводобивна дейност;
  • Съвместна проверка на всички контролиращи институции за извършваната дейност на дърводобивните фирми и пълно съдействие на ОД на МВР-Ловеч при осъществяване на проверките и контрол;
  • Спешна обосновка за състоянието на мостовите съоръжения от всички общини на територията на областта;
  • Спешно да се заделят средства от общините до стойностните граници на обществените поръчки с цел почистване на коритата на реките. Улесняване на процедурата при извоза и получаването на дървесна и земна маса от почистващите фирми;
  • Да се изготви общ доклад до Министерски съвет за необходимите законодателни промени.

1 коментар

  1. „Спешно да се заделят средства от общините до стойностните граници на обществените поръчки с цел почистване на коритата на реките. Улесняване на процедурата при извоза и получаването на дървесна и земна маса от почистващите фирми”

    Изключително сериозен въпрос е почистването на речните корита, но административно-комадния подход за решаване на проблема от валията е сериозна предпоставка целта да не бъде постигната.
    Отношенията между държавната и местната власт са определени от закона, а за решаване на проблема е задължително деликатния баланс между двете власти да се основава на равнопоставеност между страните и партньорството, а не на неправомерната употреба на власт от едната страна-като в случая.
    От къде на къде валията ще управлява обществените поръчки на една община, та това е изключително законово право на общинския съвет и никакви разпореждания „от горе” не могат да го отменят.
    Решаването на проблема задължително минава през мотивирано и законосъобразно предложение до общински съвет за приемане на решение за решаването му, възлагането на кмета за изпълнение в точно определени срок и не на последно място- определяне на административни санкции за неизпълнението на решението.

Comments are closed.