obhod2710141Електрозахранването в цялата Ловешка област е възстановено към 19 ч. Това потвърди заместник-ръководителят на район „Ловеч-Враца“ в ЧЕЗ Бойко Чавдаров след проверка на областния управител Милко Недялков. В момента се работи във вилната зона на с. Шипково и махала „Зеленика“ в с. Бели Осъм, община Троян. „Всички населени места с гъсто население в областта, и такива с производствени бази и хотелиерски бизнес, са снабдени с ток“, допълни Чавдаров.

По-рано днес губернаторът, заедно със секретаря на „Щаба за изпълнение на плана за защита при снегонавявания и обледявания в Област Ловеч“ инж. Ваня Събчева, направиха обход по общините Ловеч, Троян и Априлци, които пострадаха най-тежко от падналия обилен снеговалеж през изминалия уикенд. Общо 16 села от двете общини нямаха ток по време на посещението на Недялков.

При срещата с кмета на Троян Донка Михайлова Бойко Чавдаров увери, че всички екипи на електродружеството работят, отстранявайки повредите по трасетата, причинени от падналите дървета. „Над 50 наши служители работят на пълни обороти“, подчерта Чавдаров.

Троянският градоначалник заяви, че днес и утре ще бъде неучебен ден във всички школа, на територията на селата от общината. Тя допълни, че мерките са предприети поради нестабилното електрозахранване, до пълното възстановяване на нормалните електрически мощности.

Обстановката в община Априлци също е нормализирана, заяви Бойко Чавдаров. По-рано днес всички населени места в региона бяха на аварийни мощности, които бяха твърде недостатъчни за нуждите на населението. Ниските мощности станаха причина да паднат и мобилните комуникации в общината.

Мокрият сняг и все още зелените листа по дърветата станаха причина десетки далекопроводи да бъдат прекъснати от падналата дървесна маса в Ловешко. Освен скъсаните електрически мрежи, дърветата причиниха и задръстване на много пътни артерии от републиканската и общинската пътни мрежи в областта. Екипи на общините, Агенция пътна инфраструктура и енергодружеството, както и редица доброволци се включиха в обезопасяването и разчистването им.