kmetnish104131Експерти от градската управа в Ниш идват на обучение в Ловеч по управление на европейските проекти. За това се споразумяха кметовете на Ниш – Зоран Перишич и на Ловеч – Минчо Казанджиев, съобщават от пресцентъра на ловешкото кметство. Срещата между двамата бе в рамките на Програмата „Дни на Ловеч в Сърбия“, проведена в дните от 27 до 29 март. Важно е един проект не само да бъде спечелен, а и да е добре управляван и да гарантира устойчивост, каза Казанджиев. Той изрази готовност експертите от дирекция „Проекти, програми и инвестиции“ в община Ловеч да споделят опита си в предприсъединителните и в структурните фондове на ЕС, в подготовката, планирането и мониторинга на проекти с колегите си от Ниш.

Казанджиев разказа за успехите на община Ловеч в усвояването на средства по оперативните програми, посочи и по-важните проекти. Готови сме да си партнираме за взаимно обучение – където имаме по-добър опит и двете страни, подчерта и кметът Перишич. Той изрази желание да дойде в Ловеч, за да види единствения на Балканите Покрит мост, както и зоопарка. Перишич се поинтересува още от начина на управление на отпадъците в Ловеч, от пречиствателната станция и поддържането на зелената система, за която градът ни получи приза „Зелен град“ преди дни, демонстрира силно впечатление от съвместната българо-китайска инвестиция в завода за автомобили. Нашите два града може да си партнират в областта на културата, спорта, туризма и бизнеса, каза Перишич. Той дори препоръча впоследствие да се проведат и Дни на България в Ниш.

kmetnish104133На дадения от кмета на Ловеч на 28 март прием в Градската къща на Ниш, където се бе събрал политическият, културният и икономическият елит на сръбския град, бе показан филм за Ловеч. Пред българите бе презентиран инвестиционният потенциал на Ниш. Представителите на местната власт и бизнеса от Ниш се запознаха на място с част от производствата на някои от ловешките фирми с представители в кметската делегацията – „Бони Холдинг“, „Винал“ и „Матев Млекопродукт“.

Икономическият и туристическият потенциал на Ловеч бе представен по-рано през деня на среща в Регионалната стопанска камара в Ниш. Ловеч е област с много възможности, подчерта пред местния бизнес областният управител Ваня Събчева и очерта отрасловата структура на областта, икономиката на региона и възможностите за инвестиции. Тази среща е началото на едно ползотворно сътрудничество, посочи и председателят на общинския съвет Корнелия Маринова. В условия на криза ние трябва да си подадем ръка, да върнем положителното търговско салдо между нашите две страни, каза още тя. Фактът, че първата ни среща в Ниш е именно с бизнеса, показва и посоката, в която вървим, обяви кметът Казанджиев – ние сме тук да осъществим контактите, а оттам насетне зависи от самите фирми как ще се развиват занапред отношенията помежду им.

Най-големите туроператори от Ниш се срещнаха след това с българската делегация. И двете страни взаимно се запознаха с туристическия потенциал на двата града и обсъдиха възможностите за обмен на туристи. Споделена бе и работата на община Ловеч по редица проекти по оперативните програми в сферата на туризма.

kmetnish104132Ефективното сътрудничество във всички сфери на обществения живот бе и темата на разговора между българската делегация и местната власт в сръбския град и на среща с началника на Нишавския окръг Александър Цветкович. Кметът на Ловеч и кметовете на общините от Нишавския окръг представиха природните и културно-историческите забележителности, индустрията на градовете. Цветкович изрази задоволство от разговорите с българите и посочи, че и от сръбска страна е възможно да се реализира подобно представяне в Ловеч. Голямата българска делегация и идеите за контакти, които има във всички области, заслужават адмирации, заяви генералният консул на Република България в Ниш Атанас Кръстин. Ние търсим по-висок етап на взаимни връзки в европейския контекст, каза още той – връзки между общини, области и бизнес. Кръстин се ангажира консулството да съдейства за поддържане жив контакта, който сега се създава.

Кметът на Ловеч определи срещите и разговорите в Ниш като изключително ползотворни. Той обяви пред домакините, че вече има и конкретни договорености за партньорство. Дилъри в автомобилния бранш заявиха интерес към марката Грейт Уол и моделната й гама пред представителя на „Литекс Моторс“ – брандмениджъра Николай Ликьов. Те изразиха пред него силно задоволство от съотношението цена – качество и посочиха, че автомобилите от завода в Ловеч са едни от най-добрите предложения на пазара. В Ниш като третия по големина град в Сърбия има локални представители на марки на автомобилния бизнес. Идеята ни е да намерим единен дистрибутор в Сърбия, който да представлява марката Грейт Уол, посочи Ликьов.

kmetnish104135По-добри специалисти в млечните продукти от българските няма. Тази констатация направиха на среща със собственика на „Матев Млекопродукт“ Владимир Матев представители на нишката млечна индустрия. От „Нишка млекара“ заявиха готовност да внасят два вида сирене, произведено в мандрата в Горан.

Сърбите имат суровини, които представляват интерес за нас, коментираха от „Бони Холдинг“. От българското дружество пък имат възможност да им предоставят живи животни. Те се срещнаха с представители на нишката индустрия за месо.

Студенти и ученици да дойдат в Ловеч за културен и исторически туризъм, договори в Ниш Ценка Лазарова, член на Съвета по туризъм. Тя запозна турооператорите с всички хотели и заведения за хранене в Ловеч и се ангажира с балансирани цени за нощувка и храна. Намеренията са впоследствие контактите да се разширят и с друга категория граждани, за които е предвидена и дегустация на вина, произведени в Ловеч. Същевременно се планират и не само туристически пътувания, а размяна на състави между читалищата в двете страни, с което да се постави началото на отношенията по опазване на народната традиция.

kmetnish104137За съвместна изложба със сръбски художници се разбра председателят на Дружеството на художниците в Ловеч Валентин Узунов с колегата си от Ниш. Той покани един скулптор и един художник да участват в пленера „Дувари“, традиционен за Ловеч. Размяна на фотоизложби пък ще правят Регионалният исторически музей в Ловеч и Народният музей в Ниш. За гостуване на разменни начала на музейни работници разговаря с ръководството на Музея в Ниш уредникът от Ловеч Теодор Тончев.

За празника на Ловеч ще видим представление от нишкия театър – Позорище „Лутака“. Това съобщи директорът на Драматичния театър Васил Василев. Той заедно с директора на Гимназията за чужди езици в Ловеч Радослав Хитов договори и размяна на театрални постановки между нашата Езикова и Първа нишка гимназия. Двамата разговаряха с директора на училището в Ниш и за обмен на спортни отбори и учители, създадоха контакти с  други училища в Ниш за взаимни връзки на нашите Природоматематическа гимназия и Професионалната гимназия по ветеринарна медицина. Хитов и Василев като общински съветници договориха и съвместни контакти с постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата с комисиите от нишкия градски съвет. С председателя му Миле Илич се срещна пък председателят на общинския съвет Корнелия Маринова.

Българите бяха посрещани навсякъде гостоприемно и на най-високо ниво. Програмата „Дни на Ловеч в Сърбия“ предизвика и изключителен медиен интерес. Излъчвания направиха Нишката телевизия, тв „Белами“, Инфобюро, Радио и телевизия Сърбия. В последния месец никой в Ниш не е сниман толкова много, както кметът на Ловеч, коментира организаторът на Програмата Небойша Иванов.

Кметът на Ниш изпрати Казанджиев със специален подарък – плакет с Миланския едикт, подписан през 313 г. от родения в Ниш римски император Константин Велики, направил християнството равно с другите религии в Римската империя. Тази година в Ниш честват 1700-годишнината от обявяването на християнството за религия.

Казанджиев върна жеста, като подари от своя страна на Перишич картина с Покрития мост.

 

Малко за Ниш

 

Ниш е третият по големина град в Сърбия, най-големият в Централна Сърбия. Град побратим е на Велико Търново. Икономически, административен, здравен, образователен и културен център. Има изобилие от културно и историческо наследство, известен е с многобройните си фестивали, културни и спортни събития.

Град Ниш наброява 260 хиляди жители, а областта – близо 400 хиляди. Приятна и популярна дестинация за летни почивки, разглеждане на забележителности, медицински терапии и рехабилитация от римско време.

Има университет с 13 факултета, в него се обучават над 27 хиляди студенти, близо 56 хиляди са завършилите досега.

Мрежата от средни училища включва 4 гимназии, две училища по изкуства, пет технически училища, училища по икономика, по право и администрация, по медицина, по туризъм, по строителство и архитектура, по химия, по хранително-вкусова промишленост, търговска гимназия.