kmetchisti1209141Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев обяви кампания „Да изчистим общината” 2015. Идеята е да бъдат почистени от отпадъци и храстовидна растителност замърсените зони в града и населените места, и особено местата за отдих и туризъм, и общинската пътна мрежа.

С първата екоакция, която ще се проведе на 21 март, започва пролетното почистване на Ловеч и общината. В нея ще се включат 20 служители от общинската администрация, ръководството на общината и председателят на общинския съвет. Участие заявиха и от българската автомобилна компания „Литекс Моторс“, която произвежда колите с марката Great Wall. Общо сто служители на компанията ще почистват в района на „Башбунар“ и алеи в парка „Стратеш“. Отпадъци, изсъхнали клони и храсти ще бъдат отстранени още от терена на Ловешката крепост и входа на града откъм Троян.

Всеки от участниците в акцията е осигурил чували, ръкавици, градински ножици, храсторези. Събраният отпадък ще бъде извозен от камиони на общинската фирма „Еко”.

Кампанията продължава в следващите седмици по кварталите в града и по населените места. Кметът призовава в почистването да се включат граждани и граждански сдружения, фирми и институции, общински съветници, за да „превърнем нашата община в уютно място за живеене и в привлекателен център за гости”.

Датата 21 март е избрана неслучайно за начало на кампанията по пролетното почистване. 21 март е световен ден на гората. Отбелязва се от 1972 г. по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие, подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, за да се защити флората и фауната на горите. От 2013 г. денят е под егидата на ООН с резолюция на общото й събрание от 21 декември 2012 г. Темата на деня за 2015 г. е “Гори, климат, промяна”.

Със старта на кампанията организаторите символично ще отбележат и настъпването на астрономическата пролет, което тази година е на 20 март в 22.45 ч.

1 коментар

  1. Като Чукне Пролет и служителите на Общината се втурват я мини дръвчета да садят, я храсти в Гозница да режат ..Е стига вече с тия показни акции!

Comments are closed.