kmet1505153Павлин Иванов

Най-накрая, Минчо Казанджиев – кмет и неговата вярна (вече) заместничка Пенка Николова признаха в официален документ, цялото безумие на случващото се в Ловеч!

Преди няколко седмици публикувах коментар озаглавен „Казанджиев ще печели изборите с картинки и филмчета“. Тезата ми, развита в него отново се потвърждава днес. Разбира се, става въпрос за една елементарна манипулация, на която неинформираните и нетърсещи достоверен източник на информация ловчалии, могат да се вържат.

След всеки проблем, който поставите пред настоящият кмет Минчо Казанджиев, следва лукава усмивка и неизменният отговор: „Да, това е заложено в Интегрираният план.“, „Да, предвидили сме го, чакаме да ни одобрят проекта“. След което, напълно естествено, не се случва абсолютно нищо.

Днес, на заседанието на Областният Съвет за развитие, за първи в официален документ се споменават цифрите за конкретните проектни намерения, които междувременно на обществените обсъждания, настоящият кмет Минчо Казанджиев, упорито отричаше!

Да започнем с конкретиката:

  1. Ремонт за 3.5 милиона

Преустройство и реконструкция на сградата на Младежки дом, гр. Ловеч ще струва според документа 3.5 милиона лева, а сградата ще стане музей, лаборатории, експозиционни площи!

Къде отиват децата на Ловеч, които се помещават там, категорично е пълна мъгла!

 

  1. Рехабилитация на Зоопарк, гр. Ловеч – 20 милиона лева!

Макар кмета Казанджиев упорити да отричаше цифрата упомената от архитектите на обществените обсъждания, днес тя вече е официална и публична! Ремонта на ловешкият Зоопарк ще струва около 20 милиона лева. В това не би имало никакъв проблем, ако в заданието за архитектурният проект имаше поне някаква икономическа обосновка.

На практика, на общественото обсъждане, при зададен от мен въпрос за какъв поток хора е проектиран Зоопарка – паркинги, каси, алеи, подходи .. ми беше отговорено в прав текст, че НЯМА разчет за това?!?! Т.е. нарисувани картинки, платени и всичко е наред!

 

 

  1. Преустройство и рехабилитация на Покрит мост, гр. Ловеч – 1 милион лева

Най-дискутираната тема в Ловеч през последният месец! Тук уловката е много различна! Не става дума дори за цифрите.

По задание, Покритият мост трябва да бъде направен по-енергийно ефективен и по-удобен за работа. Точка!

Двамата видни ловешки архитекти обаче, дали по своя воля или по препоръка на някой си, изцяло променят облика на моста, без това да е цел на проектно предложение!

Естествено, избухна недоволство, с което Минчо Казанджиев и компания няма как да се справят, защото прекалено голяма общност от хора се надигна срещу поредното им откровено глупаво предложение.

 

  1. Преустройство на сградата на фондохранилището на Художествена галерия-Ловеч и Регионален историческия музей-Ловеч – 1 милион лева

„Чрез заложените в инвестиционния проект дейности следва ще се изпълни най-подходящото решение за реставриране на сградата и превръщането й в привлекателен и рентабилен културен и образователен център в Ловеч, както и за обособяването й като интерактивен музей. „

Поредната „иновация“! Хвала!

А отговор на простите въпроси – Колко точно туристи очакваме след интервенцията? Колко места за паркиране на автобуси има в целият град Ловеч?, просто няма, а няма и кой да направи грамотен анализ за да отговори поне що годе достоверно.

 

  1. Реконструкция и рехабилитация, вкл. въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на ул. „Крайречна”, ул. „Осъмска” и ул. „Баховско шосе – 3 милиона лева

Чудесно, но Минчо Казанджиев дължи отговори за предишната подобна подмяна в размер на 6 милиона лева. Дали наистина има подмяна на инсталациите? Дали наистина има стая в сградата на Община Ловеч, както той многократно е заявявал пред медиите, от която реално да се управлява интензивността на осветлението? Дали всичко е изпълнено както е разписано или ..?

 

 

  1. Рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централна градска част и рехабилитация на площад „Тодор Кирков” – 7 милиона лева

Очевидно на кметският екип им е станало малко неудобно и са намалили сумата, защото на общественото обсъждане беше заявена ориентировъчна сума от около 10-12 милиона лева.

Шадравани, плочки, картинки, филмчета, красота!

 

  1. Казармата – 12 милиона лева

„Изграждане и оборудване на нови детски площадки и места за отдих, превръщане на бившите територии на казармата в културен, спортен развлекателен център в град Ловеч“

„Обособяване на нов място за отдих и развлечения в идеалния център на града“

И какво точно за 12 милиона ще се направи там, как ще бъде полезно за бедните жители на опосканият град Ловеч след 20 години управление на БСП, проектното предложение не казва.

 

 

Ако обобщим накратко, с едни 50-тина милиона лева, градът ще цъфне и ще върже! Това е така, според Минчо Казанджиев и Пенка Николова – тандемът получил наградата „Златно евро“!

 

Според мен обаче, нищо такова няма да се случи!

Причините са много прости:

  1. Фактът, че за нито едно от предложението няма никакъв анализ, говори за напълно популистко приоритизиране на предложенията. С две думи, традицията продължава – “усвояваме пари”!

От вложените в първият програмен период около 50 милиона лева в Ловеч, живеете ли по-комфортно, по-добре, имате ли по-високи заплати и сигурност? Не ми отговаряйте, знам!

Отплаваща сцена не е повдигнала нито културата ви, нито доходите ви.

Бутафорията на „Хисаря“ пренесена за сеир на хората с хеликоптер, как промени животът ви?

Как скъпите подлези на „Големият“ ремонт на бул. „България“ станаха по-достъпни и удобни за хората с увреждания?

Как при всеки дъждец булеварда иновативно става непроходимо езеро?

  1. Липсата на ясна визия, „творческата“ импотентност, проектите „на парче“, тотално отсъствие на идея за ИКОНОМИЧЕСКО развитие на района, супер съмнителните практики по отношение на обществените поръчки и качеството на изпълнение на проектите, дават възможност съвсем логично и обосновано да се заяви, че предстоят нови вълни хора напускащи Ловеч.
  2. Картинките, евтините анимационни филмчета, могат да излъжат само някоя баба от ловешките села! Този път обаче, Казанджиев и компания няма да спечелят за радост изборите, защото жителите на Ловеч отдавна са се убедили лично, че кметските обещания и светлото бъдеще са само и единствено кухи фрази, струващи обаче милиони левове на българските и европейските данъкоплатци!
  3. Може би най-важното – изключително съмнителна е рамката, която се залага за парите, които евентуално ще дойдат в Ловеч! Един друг програмен документ, с който ще ви запозная допълнително, дава съвсем различни параметри по отношение на парите за Ловеч.

 

Интересен е също и фактът, че за близо 500 000 лева се изготвят проекти, които няма как да се случат!

Ето и самият документ: ТУК

7 коментара

  1. Тези проекти ще отворят ли нови работни места ? Каква е стратегията като цяло?

  2. Като гледаме как приключи проекта за булеварда и как сега върви проекта в “Червен бряг”, така ще бъдат и всички останали проекти в МИН ЧО-вските ръчички!

  3. Преди три години на едно обществено обсъждане на Спортния календар беше предложено да се възстанови “Римския път” и по него да се провеждат туристически и спортни мероприятия.

    Да ама Не!

    Не можело, защото нямало пари! Но, когато дойдел “Интегрираният план” ще има многооо пари и тогава щяло да стане.
    Точно като: Татко, каза, че ще ми купи колело, ама друг път!

    Много малко градове в България могат да се похвалят с подобна историческа забележителност, като “Римския път” и то в такава непосредствена близост до града даваща целогодишна възможност за включване на “пътя” в туристически и спортни мероприятия.

    За съжаление сегашните управляващите не искат да развиват подобна спортна и туристическа дейност, а мераклиите за управляващи нямат никаква представа, КАКВО И КАК ЩЕ РАЗВИВАТ И УПРАВЛЯВАТ – те само искат, но НЕ могат.

  4. Проблемът не е в партиите и личностите, а в примиримостта на обществото. И ангел да слезе на земята, не може да оправи Ловеч ако жителите му позволяват да прави каквото си иска, само защото вуйчо, стринка или леля могат да си загубят сладката служба задето техен роднина си е позволил да критикува нещо и някой. Примери бол – хем не им харесва, хем ги е страх, хем не им се разправя. А никой не желае да поеме отговорност за разрухата и предпочита да избяга

    1. Така си мреш,
      така сме ний,
      така – поглеж!
      Дий…
      Дий, краста, дий!

  5. Който има грам мозък поне, няма повече да направи грешката да гласува за тези нагли крадци. Нагледахме се на обещания, “усвояване” на пари и некачествено изпълнени проекти. Пълно безумие, което се отразява на нас.

  6. Засегнал си почти всички теми – последващата поддръжка на грандиозните инвестиции обаче е пропусната и ще я допълня. Във всеки нормален проект има разбивка за необходимите грижи, които трябва да се полагат най-малкото за да важи гаранцията. Да ама не, мятат се едни баснословни цифри за инвестиции, а поддръжката я зарязваме щот нема кинти. И така хубавото се оставя да се руши, за да може после да правим аварийни ремонти. Защо аварийни – ами защото парите трябва да бъдат дадени спешно, а не планово – т.е.прескачаме едни процедури. Другата причина е че като се скапе нещо, малко хора си задават въпроса какво не направихме правилно за да го предотвратим – обаче повечето ще кажат “едикое си се срути и едикой си бързо го поправи” като с пътищата. Много хора всеки ден ходят на Баш бунар – не се ли оглеждате да му се не види? На самата площадка има поне 4бора, които могат да паднат при първата буря. Поне 50процента от дърветата преди Юзината са изсъхнали или пред изсъхване – удушени от лиани. Ами надвисналите над самата пътека, ами падналите и оставени да гният. Трупите в Осъма няма да се изпарят и храстите сами няма да се подкастрят. Не ви ли е страх, че някой може да пострада за едната разходка и пустото – и като цвърчиш кой ще ти обърне внимание. Или дежурното – мен не ми е работа и не искам да се занимавам. Грижата за една инвестиция не е само метенето и – поддръжка, защото след година-две всички дървета ще са за махане и тогава познайте кой ще плати залесяването заради немарливостта на скъпите ви общинари

Comments are closed.