ezikovadebati2904141Десетокласничката Ния Дочева заминава за дебати в САЩ, тя е първата чужденка в историята на турнира в страната на неограничените възможности

Жанина Илиева

Отбор от 32 ученици от Гимназията за чужди езици “Екзарх Йосиф I” в Ловеч стана първи във финалния турнир на Българската лига по реч и дебати (BFL), който се проведе в Американския университет в Благоевград на 25 и 26 април. В последното за учебната година състезание се включиха над 250 ученици от 22 училища от цялата страна. Десетокласничката Ния Дочева от Ловеч, която става победителка в категорията ораторска реч, получи възможността да пътува до САЩ за две седмици през юни, където ще участва в дебати с американски младежи. Наградата се дава за първи път в историята на състезанието и Ния ще бъде първата чужденка в историята на турнира в САЩ.

15 от участниците от ловешката Езикова гимназия станаха финалисти в категориите проза, поезия, ораторско майсторство, дуо (актьорско майсторство), дебати, каза Клеър Сагстюен, главен треньор на отбора. Тя е преподавател по фонетика и фонология на осмите класове, от 13 години се състезава в ораторски дисциплини и дебати в Минесота.Своя опит тя предава успешно на учениците от 8 до 10 клас, с които работи по подготовката за дебатите на английски.

С първи места са Павлен Аврамов от 10 „е“ в категорията дебати, Преслав Въчев от 10 „д“ в катерогията проза, Преслава Костова от 10 „г“ в категорията поезия. С отлични резултати са осмокласничките Кристина Николаева и Теодора Иванова, които за първи път участваха в турнира, но успяха за спечелят второто място в раздела дуо (актьорско майсторство).

Още една осмокласничка постигна голям успех, но на националната олимпиада по английски език. Това е Весела Георгиева (8 „г“), която спечели 89,5 точки от 100 и зае трето място. Като награда тя получава едногодишна стипендия.

Едногодишна стипендия за обучение в Америка спечели Катрин Богданова, 10 „г“, която се представи отлично в трите кръга на конкурса за участие в Програмата за обучение на ученици YES. Катрин ще замине на 7 август за месец във Вашингтон на обучение, след което една година ще посещава държавно училище и ще живее в американско семейство.

Единадесетокласникът Константин Цеков пък бе класиран за финалния кръг от международното състезанието по английски HIPPO, който ще се проведе в Италия през май. Аня Ганева от 9 „г“ стана втора в националното състезание по английски език на PONS.

1 коментар

  1. За интересуващите се:
    Прием в ГЧЕ Ловеч за учебната 2014/2015 година:
    3 паралелки /78 ученика/ – немски и втори език английски
    1 паралелка /26 ученика/ – английски + втори език немски
    1 паралелка /26 ученика/ – английски + втори език френски
    1 паралелка /26 ученика/ – английски и втори език испански
    1 паралелка /26 ученика/ – френски + втори език английски
    или общо прием 7 паралелки и 182 ученика.

    Поздравления за успешните деца! С пожелания за победи и в следващите състезания!

Comments are closed.