ezikova1305151Жанина Илиева

Единадесетокласничката от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ Василена Пелова спечели златен медал за работа в екип и второ място за есе в индивидуалното класиране в Международната олимпиада по френски език в Румъния. Тя се проведе в град Клуж – Напока от 7 до 10 май и това е първо издание на олимпиадата. Участваха шест държави – Албания, Армения, Македония, Молдова, България и Румъния. България бе представена от трима участници – от ГЧЕ – Ловеч, Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна, които са класирани на националната олимпиада по френски език. „Нашите участници бяха спокойни и се представиха много добре на тази първа олимпиада, която е едно добро начало за популяризиране на франкофонията сред балканските страни“, каза Аглая Ангелова, преподавател по френски език в ГЧЕ.

ezikova1305152Организатори на олимпиадата са Министерството на образованието и научните изследвания на Румъния и Международната организация на франкофонията. Тя се проведе в два етапа – писмена индивидуална задача /разработване на есе/ и работа в екип по зададен проект. Във всеки екип влизат по един представител от всяка държава, като подборът е на случаен принцип. Учениците трябваше по видео материал да изготвят водещата статия за вестник и да презентират проекта. В работата си те трябваше да демонстрират владеене на френския език, разбиране на темата, оригиналност и комуникативност.

Наградите за първите три места в категорията за индивидуално представяне са таблети. Всички участници получиха сертификати.

Програмата по време на олимпиадата включваше и културни събития – концерти, изложби и опознаване на града Клуж – Напока, който е втори по големина след Букурещ, голям университетски център и настояща столица на младежта. Участниците в олимпиадата посетиха солна мина в Турда,която е превърната в място за забавления. Тя има и лечебни свойства, защото солните изпарения въздействат срещу алергии и   различни дихателни заболявания. Днес солните мини са изключително посещаван туристически обект, разказаха нашите участници.

3 коментара

  1. Честито, Василенка, и леля да не забрави да почерпи! Поздрави за успехите и чакаме още награди!

Comments are closed.