ezikova1506164Иво Райнов

Току написах, че МОН се е отказал да листва класациите на училищата от матурите и таблиците се появиха. Полезна информация, която позволява всеки да провери къде застава неговото училище в края на дванадесети клас. Предварително се извинявам на всички, които биха се разсърдили, че поставям в центъра на анализа Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“.

Най-силен е интересът към мястото на своето училище. Разбира се информацията, която ще представя дава доста подробна фактология за тазгодишното представяне както на национално, така и на регионално и областно ниво.  Признавам, че в класациите, които ни предоставя Министерството на образованието и науката има сравнение на несъпоставими величини.

Нелогично е да се сравняват постиженията на училища с 1,2,5 или 8 зрелостници с такива, които са изпратили на изпит 150,180 или 200 души. Затова за да има известна правдоподобност в моето изследване приех за долна граница 18 зрелостници или поне една паралелка.  Зрелостният изпит по български език и литература дава възможно най-пълната и точна представа за тазгодишните постижения на училищата, защото е задължителен за всички български зрелостници.

Възможно е да бъда упрекнат, че класацията, която представям достига едва до 20-тата позиция, но както вече казах моят интерес е насочен към моето училище и неговото място. Всеки би могъл да използва данните от сайта на министерството и чрез избран критерий за филтриране да направи класация до която си пожелае позиция. Няма съмнение, обаче, че първите двадесет са най-добрите за тази година. В началото на месец юни написах ФБ пост, че ГЧЕ е съвсем близо до челната десетка по български език и литература. Е, вече мога да го докажа.

На зрелостният изпит по български език и литература за 2016 година Езиковата гимназия в Ловеч е постигнала резултат 5,42 от 182 ученици. Заема дванадесета позиция в България като едва 1 стотна я разделя със знаменитата Софийска математическа гимназия.

Всъщност нашата Езикова е най-добре класираното училище извън София, Пловдив и Варна. Преди нашите ученици са само най-силните езикови и математически училища в България. Смело мога да каже, че с 4-5 от тях ловешката гимназия дели успешно мегдан, тъй като разликата е едва 2-3 стотни. В челната двадесетица попадат още езиковите училища от Велико Търново, Стара Загора, Добрич и Априловската гимназия от Габрово.

национална 1

Във втората таблица представям постиженията на училищата от северната част на страната. В Северна България ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ е в челната тройка, веднага след две варненски езикови гимназии (Първа езикова и „Йоан Екзарх“), като разликата с втората е само 2 стотни. Останалите позиции от челната десетка се допълват от училища, чиито резултати са с 10-15 стотни по-ниски от постижението на Езиковата. Прави впечатление, че след ловешките зрелостници остават учениците на традиционно много силни училища като математическите гимназии в Русе и Плевен, езиковите училища във Велико Търново, Добрич, Шумен, Русе. Не бива да пропускаме факта, че сред най-добрите в Северна България са четири варненски училища, четири от Великотърновска област, по две училища от Русе и Добрич. Макар и високо поставена ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ е единственото училище от Ловешка област, което попада в най-добрите от севера по български и литература. Само училища от областите Монтана и Търговище не попадат в това класиране.

Двадесетте най-добре представили се училища от Северна България

област 1

В северозападен район Ловешката езикова гимназия е абсолютен лидер. На чувствителна разлика по-назад са Плевенската математическа гимназия и СОУ от Козлодуй. В първите десет са още езиковите гимназии от Плевен, Видин, Монтана, математическите училища от Плевен и Враца. Прави впечатление, че в първите десет на Северозападен район Плевенска област класира четири училища, а областите Враца и Видин по две. В първите двадесет Плевенска област е вече с осем  училища (от Плевен, Червен бряг, Левски и Белен), Ловешка (Ловеч и Троян) и Монтана (Монтана и Лом) по четири. Най-голям дисбаланс в представянето на училищата откриваме в Ловешка област, където почти единица (0,87) разделят ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ (първа позиция) и СОУ „Васил Левски“ гр. Троян (15-та позиция). Значително по-равномерно е представянето на училищата в областите Плевен (0.19 между най-добре класираните), Видин (0.16), Враца (0,32) и Монтана (0,18). Данните дават основания за задълбочени анализи и изводи, но неоспоримият факт е поредното отлично представяне на Езиковата от Ловеч. Училището продължава да бъде без конкуренция в Северозападна България, откъдето събира и значителна част от учениците си, един от лидерите на целия север и сред топ училищата на България.

Класиране от матурата по български език за Северозападен район

Северозапад 2

В следващата статия ще покажа класациите по езици и математика.

1 коментар

Comments are closed.