Павлин Иванов

Преди няколко дни, навярно мимоходом покрай вас премина информацията от Община Ловеч за държавния план-прием за следващата учебна 2019-2020 година за средните училища на територията на общината. Информацията беше представена на пресконференция от двама директори на училища – Венци Христов, днес зам. кмет и Корнелия Маринова, настоящ кмет.

Самият текст не привлече вниманието на читателите. А може би трябваше. Защото в оповестената информация се съдържа визия, представа за това, какъв таван имат децата в средните училища на града, според авторите на предложенията. Ще обърна вниманието ви само на две от предложенията.

Например, в ПГИТУ (бившето КБУ) се въвежда професионална паралелка „Подпомагане на възрастни хора“, свързана със социалните грижи и ангажиментите, които има общината по отношение грижата за възрастните хора.

Да, безспорно, нужда от болногледачи, социални и лични асистенти има. И тя ще става все по-осезателна във връзка с непреодолимата тенденция към момента, на възрастно и застаряващо население, което ще има нужда от грижи.

Но!

Имам един въпрос. Някой от тези хора, които предлагат и одобряват подобна визия за бъдещето на децата на Ловеч, работил ли е в дом за възрастни, сменял ли е памперси, бърсал ли е повръщано, сблъсквал ли се е за повече от 30 мин с „живота“ на подобно място?

Категорично НЕ! Нито кмет, бивш директор на училище, нито неговия заместник, също директор на училище, не са дишали за повече от 30 мин. въздуха в едно такова помещение. Освен заради снимки и поредната ПР акция, надали тези хора имат реална представа, къде изпращат децата на Ловеч. И не, че професията не е благородна и важна, напротив!

Но това, да имаш визията, че 15 годишните момчета и момчета мечтаят да се реализират бършейки наакано, не смятам, че е вярно! Защото с тази професионална паралелка се поставя точно този таван!

Примера относно Езиковата, най-доброто училище в региона е още по-лош. Предложено е, вместо една паралелка немски, обучение, признато като много добро в цял свят, да се създаде нова професионална паралелка – аниматори! Не такива, които изкарват страшни пари в Холивуд, не такива, които печелят Оскари за работата си в анимацията, не.

Ще се подготвят аниматори за туризма. На пръв поглед, адски готино. Но, това ли е тавана? За това ли родителите пращат децата си да учат в Езикова, за да имат професионална квалификация за следващите няколко години само?

Според кметското тяло и преподавателите в Езиковата подкрепят тази идея. Дали е вярно? Не знам.

Лично аз съм крайно разочарован и ще обясня защо.

Според мен, възрастните трябва да подготвяме переспективи за децата. Да ги възпитаваме и обучаваме да надскачат възможностите и мечтите се. Да използват своя потенциал в максимална степен, за да имаме горди, умни, знаещи, можещи и желаещи да покоряват света деца.

Защо професионалната паралелка в Езиковата е за аниматори, а не например за мениджъри в туризма и бизнеса? Не искаме ли децата имат доста по-различен хоризонт, от този, родил се и опакован в няколко консервативни каменни глави? Някак обидна е посредствеността на предложенията, които ще оформят в някаква степен живота на десетки деца.

Вместо да бъдат обучавани за болногледачки, точно в тази, най-крехка възраст, не е ли по-добре да създадем друга переспектива за децата в ПГИТУ (бившето КБУ).

И дори и да има желаещи за тази специалност, виждате ли тези деца да бъдат полезни за Ловеч (каквото навярно е идеята на директорите)? Не, няма. Никой няма да бърше задници за 560 лв. брутна заплата, както е в момента в домовете за възрастни в града. Мислите ли, че ще остане някой от тези децата в Ловеч и няма да хване пътя към нормалните страни, със заплати в евро?

Не знам как си представят нещата кмет, заместник, директори. Наистина нямам идея, дали това е техния капацитет или просто без да се замислят, отбиват номера, макар да касае бъдещото на и без това малкото деца в Ловеч. Но предложенията, поне според мен, са доста дискусионни.

Всъщност, техният таван е доста видим и доказван ежедневно.

Убеден съм, че всеки нормално интелигентен човек би съчетал доста по-добре обучение и визия по отношение на образованието. Няма как всички да станат инженери, учени, лекари. Ясно е. Но да объркваш живота на хората още от деца, не ми харесва.

По думите на Корнелия Маринова и Венци Христов, предложенията освен от Общината, са подкрепени и от учителите в тези две училища. Ако е така, което искрено ме съмнява, жалко. Жалко за загубените възможности …

Не твърдя, че моето мнение е меродавно. Но случващото, искрено ме притеснява. Притеснява ме разбирането или по-точно липсата на такова сред хората, които трябва да чертаят бъдеще.

9 коментара

  1. “В ПГМЕТ например ще има нови специалности – „Автотранспортна техника“ и една паралелка „Промишлена електроника“ /„Електрообзавеждане на транспортна техника (по 0.5)”
    То бизнеса търси и кадри за ЦПУ, стругари, заварчици и фрезисти … ама нейсе, такива професии не се предлагат за изучаване ….

  2. Аниматори в езикова и болногледачи в КБУ?? Каква е тази простотия??

  3. В България, всеки разбира от образование, медицина, футбол, жени и коли. Затова сме на това дереже.

    1. Това са т.нар.многостранно развити личности- остатъци от соца и са на изчезване, Венци. Новото поколение няма изобще мераци за всезнание и, както виждаш,е монохромно и монотонно- вероятно защото ( и затова) го джендъросват отвсякъде

    2. Позволявам си да коментирам нещата в образованието, защото имам два броя здрави и необорими аргументи. Така ли е, г-жо Гешева?

    3. Така е. Всеки има право да коментира неща, към които не е безразличен. И трябва да ги коментира, ако иска те да се променят. Решаването на проблемите в образованието трябва да тръгне отвътре навън. Ако работещите в бранша са безразлични и мълчат от страх да не загубят работата си или да не развалят хатъра на шефа, но гневно коментират на маса или на кафе и се оплакват- НИЩО няма да се случи. Само фактът, че председателят на СБУ Янка Такева е бабиера на 75 години, е достатъчен да покаже колко престъпно закостеняло и заблатено е българското образование!! 🙁

  4. Макар че не разбирам от училища и образование, ще си позволя да коментирам. Като завършат средното си образование повечето деца сами ще решат накъде да се насочат, за да се измъкнат от това “родителите пращат децата си да учат в…”. Ще имат доста по-разнообразен избор от този, който им предлага Ловеч. А тук в което и училище да отидат, за тяхното бъдеще ще са решаващи частните уроци, където ще се подготвят за следващото стъпало.

  5. ненужно за – тъпяване на децата – бъдеща прислуга на западните пенсионери или местни лакей на партиините вождове !

  6. Всико е само светло бъдеще … поне това изразяват лицата на съобщаващите план-приема….

Comments are closed.