Иво Райнов

Понякога раздразнено ме питат защо пиша толкова често за Езиковата. Защото ми дава поводи. Тази седмица ще бъдат повече. Но днешният е великолепен. МОН обяви най-добре представилите се училища на последните зрелостни изпити. Както е добре известно всички зрелостници се явяват на два изпита, но първият не е избираем, а задължителен. Всички зрелостници полагат изпит по български език и литература. Затова класирането на училищата с резултатите от този изпит е повече от представително и е един от най-силните аргументи за качество на преподаването и училищата.

През 2017-та година в тази класация ловешката езикова гимназия заема 9-та позиция. В своя анализ МОН обявява, че ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ от Ловеч попада за първи път в челната десетка. Това, обаче, съвсем не е вярно. Още на първата проведена матура гимназията бе на 8-ма позиция. През 10-те години, в които са провеждани матури училището заемаше 26-то , 15-то, 12-то място. В останалите пет случая министерството не пожела да обяви резултатите на всички училища. Като се има предвид, че резултатът никога не е бил под 5.30 лесно може да се предположи, че училището почти не е напускало втората десетка в класацията т.е. 2-3% на училищата в България. Не знам дали някой осъзнава какво означава това.

Едно десетилетие да стоиш след най-добрите, два пъти да си попадал сред 10-те най-силни, още няколко пъти да си бил непосредствено сред тях? Всяка година средният успех на около 180 момичета и момчета да гравитира около отличен? Тази година 55% от оценките на зрелостниците от гимназията са отлични, още 32% са между 5.00 и 5.49. Това са съответни 99 и 59 или общо 150 от 180 ученици! Дали някой осъзнава как този резултат се постига с деца от Ловеч, Троян, Луковит, Ябланица, Тетевен, Бяла Слатина, Кнежа, Свищов, Павликени, Левски, Ореш, Севлиево, Трявна, Козлодуй… ?

Дали някой осъзнава какво значи да си в компанията на седем софийски и две пловдивски училища? Да делиш „мегдан“ с 91 НЕГ, 73 СУПЧЕ, софийската испанска гимназия, СМГ, НГДЕК, Първа английски в София, ЕГ „Пловдив“, пловдивската езикова гимназия „Иван Вазов“? Да оставиш зад себе си топ училища от Варна, Стара Загора, Бургас…? Тези училища избират между няколко пъти повече кандидати. Разрових се за да видя с какъв бал е приет завършващият тази години випуск през 2012-та. Във всички училища, които днес са в първата десетка от матурата по български език и литература минималният бал тогава е бил над 32,5, за повечето над 33. Нашият е 29 и 30. Деца приети с три единици входящ бал днес постигат успех с 3-5 до 17-22 стотни по-лош резултат!

Дали някои осъзнават как се постига това? Със 180 деца, събрани от малки и икономически стагниращи населени места. Дали някои осъзнават какъв прогрес е това?

Не питам случайно. Защото училището, което години наред отсрамя нашия град на матурите и наистина мери ръст с най-добрите бе подложено на необясним натиск през тази година. Като признание за всичко постигнато приемът в ловешката езикова гимназия бе орязан с една паралелка за предстоящата кампания. Дали може управата, която взе това решение да ми посочи пример на училище от първите 10, дори 20 в тази класация, което е с редуциран прием? Дали може да ми обясни това 5.42, постигнато от 180 деца и 9-то място в България незадоволително качество ли е та искаме да оптимизираме броя на приетите за да го повишаваме? Дали ще има доблестта да ни покаже резултатите на училища, които спасява с намаления прием в Езиковата? Прибързаните решения са лоши решения. Безкритично и угоднически обслужващите държавната политика за убиване на профилираните гимназия са още по-лоши решения.

Убеден съм, че отговори няма да дойдат. Нито от общината, нито от РУО. Трудно е да отговориш защо посягаш на качество, което упорито поставя общината сред най-добрите. Дано някой намери сили поне да се извини.

5 коментара

  1. Много добри резултати. но щом се прави един подобен анализ, то не трябва да се пропуска най-важното – мотивацията. Ако ще взимаме 7-ми клас, то тогава “онези” непознати за г-н Райнов деца са имали стимул, а именно жестока битка за местата в добри софийски гимназии. Затова са се подготвяли достатъчно дълго и упорита. За матурите в 12-ти клас подобен мотивиращ елемент отсъства. Познавам деца от училищата, с които се опитва да се сравнява Иво. Ако им се предостави достатъчно добър стимул, подобен на този в 7-ми клас, тези деца ще направят невероятно високи резултати. А ако и състезанието е по-сложно…

  2. Поздравления! Вълнуващо е да четем и се гордеем с децата ни.

  3. Само, който не е завършил Езиковата, не знае нищо

Comments are closed.